Te voet

Wandelpaadje onder de Kruisberg (rechtsboven)De meeste verplaatsingen in Medjugorje kan je gemakkelijk te voet doen. Sedert 2009 kregen alle asfaltwegen openbare verlichting zodat je er betrekkelijk veilig kunt rondwandelen. Sinds 2015 kregen alle straten ook straatnamen en straatnaambordjes. In het hoogseizoen (juni en augustus) blijft oplettendheid nodig omdat het dan zeer druk is in Medjugorje en het aantal bussen en taxi's haar hoogtepunt bereikt.

De voorbije jaren werd een nieuwe, duidelijke bewegwijzering geïnstalleerd. Ook al is ze voornamelijk bestemd voor automobilisten, ze helpt ook voetgangers naar alle belangrijke bestemmingen in Medjugorje.

Plattegrond van MedjugorjeNaast de bewegwijzerde en verlichte asfaltwegen kent Medjugorje tal van rustige, landelijke paadjes langs velden, wijngaarden en struiken. Daar geuren de aarde en de natuur nog precies zoals in 1981, toen alles begon. Een heleboel van deze paadjes kan je terugvinden op de plattegrond van Medjugorje, hoewel sommige paadjes verdwijnen omdat ze niet meer gebruikt worden, en andere er dan weer bijkomen.

De plattegrond is te koop in de officiële souvenirwinkel van de parochie en in vele andere, gewone souvenirwinkeltjes in het dorp.

Taxi

De officiële taxitarieven hangen op diverse plaatsen uitDe taxi is een veelgebruikt vervoermiddel in Medjugorje. Er zijn taxistandplaatsen bij de Kerk, de Kruisberg en de Verschijningsberg. De eenheidsprijs per rit bedraagt 5 euro, ongeacht het aantal passagiers.

Je kan de taxi ook nemen voor uitstapjes buiten Medjugorje. Hiervoor bestaan officiële tarieven (zie foto). Er is geen centraal oproepnummer. Je kan de taxi niet van tevoren bestellen, tenzij je het telefoonnummer kent van een chauffeur. De chauffeurs werken op zelfstandige basis en zijn niet in dienst van een bepaald taxibedrijf.

Wil je graag van tevoren vervoer bestellen, kan je terecht bij Mladen Ostojic. Zie verder bij 'Pensionhouder'.

Pensionhouder

Wanneer je logeert in het pension van Ana en Mladen Ostojic kan je kosteloos gebruik maken van vervoer naar alle plaatsen in Medjugorje, op elk moment van de dag. Op eenvoudige vraag brengt Mladen zijn gasten overal met de wagen naartoe. Een unieke service! Bij Overnachten lees je meer over dit uitstekend pension.Ook wie niet logeert in dit pension kan vervoer bestellen bij Mladen Ostojic, uiteraard tegen betaling in dat geval. Mladen voorziet in vervoer per personenwagen maar kan tevens tot acht passagiers vervoeren in een airconditioned minibusje. Mladen is een behulpzame en zeer veilige chauffeur, u bent met hem in zeer goede handen. Je kan Mladen in het Engels contacteren op 00 387 36 651 438 of minimaal één week van tevoren mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Huurauto

Je kan in Medjugorje ook een huurauto lenen. Deze wagens hebben een groen verzekeringsbewijs waarmee je de Kroatische grens mag oversteken, bv. voor een uistapje naar de Adriatische zee. Je reserveert de wagen in het verhuurkantoor en de dag nadien (of later indien afgesproken) staat de auto klaar op het afgesproken tijdstip.

Klik op het logo voor de website van Duga Tours Rent-a-CarDuga Tours is een bureau voor toeristische informatie en daguitstappen met een Rent-a-Car afdeling. Ze zijn gevestigd vlakbij Mary's Meals, in de winkeltjes achter de rotonde. Hun service is vriendelijk en behulpzaam. Een gebruikservaring in de zomer van 2010 was evenwel hilarisch. Bij de verhuur van een Renault Twingo werd een prima uitziend wagentje voorgereden dat tijdens de ontlening flink wat gebreken bleek te vertonen. De snelheidsmeter was stuk (wel lastig gezien de veelvuldige politiecontroles in Bosnië-Herzegovina en Kroatië) en de klep van het handschoenkastje was afneembaar in plaats van openklapbaar. De passagierszetel kon niet vastgezet worden. Bij elk optrek- en remmanoeuvre schoof de zetel naar achteren en dan weer naar voren. Wij hebben er heel wat plezier aan beleefd, maar verwacht dus geen state-of-the-art luxewagen. (Klik op het logo voor de website van Duga Tours.)

Fietsen in Medjugorje is niet zo ongewoon meerFiets

Een recente tedens in Medjugorje is vervoer per fiets. Zag je tot over vijf jaar nauwelijks 'n fietser rijden, is dat thans heel gewoon geworden. Je kan onder meer fietsen huren nabij het Blauwe Kruis. Het verhuurbureau staat duidelijk aangegeven, het bevindt zich op een paadje aan de voet van de Verschijningsberg. In de zomer van 2011 stond een tarief van 10 euro per dag geafficheerd.

Bus

Het nieuwe busstation in MedjugorjeVoor verplaatsingen van en naar Medjugorje kan je beroep doen op het openbaar vervoer. Het bus station werd in 2011 helemaal vernieuwd. Het bevindt zich aan het hoofdpostkantoor, aan het begin van de hoofdweg die naar de Kerk toeloopt. Klik hier voor de meeste uurregelingen van en naar Medjugorje.

Voor vervoer van of naar Split of Dubrovnik: kijk bij Vervoer per vliegtuig (Luchthaventransfers).

wegwijzersWegwijzer naar de KerkWegwijzer naar de Podbrdo

 

Alle wegen leiden naar...


Wegwijzer Medjugorje 

 

Medjugorje!

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish