Priester John Michael FilliePriester John Michael Fillie is 71 jaar. Hij groeide op als moslim maar bekeerde zich tot de katholieke kerk en werd priester. Hij kwam voor de eerste keer naar Medjugorje en gaf een interview op Radio Mir. Hij werkt als missionaris en behoort tot de "Orde van de Heilige Geest". Hij was de jongste van een gezin met 18 kinderen.

"Toen ik tien jaar oud was, ben ik christen geworden. Nadat ik mijn hogere studies afgerond had besloot ik priester te worden. Mijn volk heeft me om die reden volledig verstoten, mijn ouders waren immers moslim. Mijn moeder was de achtste vrouw van mijn vader. Toen ik besloot om christen te worden heeft de ganse familie en het volledige dorp waar ik woonde mij verstoten. Ondanks alles ging ik in 1965 voor een paar jaar naar Nigeria en vertrok daarna naar Ierland.

Op een bepaald moment kwam er een missonaris naar ons dorp. Hij predikte voor de mensen en nodigde ons uit om hem te komen helpen in zijn missie. Zo werd ik misdienaar bij hem. Ik was nog maar zes jaar toen ik met hem meeging. Na vier jaar bij hem, besloot ik het doopsel te willen ontvangen. Ik ben daarna nooit meer teruggekeerd naar mijn geboortedorp. Mijn moeder was de jongste van de vrouwen van mijn vader. Tijdens mijn periode in de missie begon ik in te zien dat mijn vader mij nooit zo goed behandeld heeft als zijn andere kinderen. Mijn vader hield eigenlijk maar van één vrouw. De anderen liet hij enkel maar komen wanneer het hem plezier deed.

Toen ik het christelijk geloof beter leerde kennen, begreep en besloot ik dat dit voor mij een betere religie was. Ik heb niets tegen de Islam, ook die mensen bidden op hun manier. Maar ik voel mij nu eenmaal beter in deze geest." Gevraagd naar de band met zijn ouders zei priester John: "Mijn ouders respecteren nu mijn keuze en soms ga ik hen nog een keer opzoeken. Ik liet een basisschool bouwen in mijn geboortedorp, ook al staan ze mij niet toe om de kinderen te spreken over het christendom."

In 2012 hoorde hij voor het eerst over Medjugorje spreken, door een andere priester. Nu, tijdens zijn vakantie kon hij naar hier komen. "Vorige maand heeft Michael, een medewerker uit Dublin, mij gevraagd om mee te gaan met een groep pelgrims die naar Medjugorje gingen. We zijn bij onze aankomst al meteen naar de Verschijningsberg gegaan. Onze reisleider heeft ons gesproken over de gebeurtenissen hier. Dat heeft mij diep geraakt. Ik vraag me af waarom Onze-Lieve-Vrouw in Medjugorje verschijnt. Misschien vergis ik me, maar ik heb het gevoel dat Zij hier is voor één enkele reden. Maria heeft Jezus ontvangen en in deze wereld gebracht. Zij brengt Hem nu naar hier om vrede te brengen. Er is zoveel geweld in de wereld van vandaag. Ik geloof dat Zij verschijnt om ons te ontwapenen zodat wij vrede kunnen vinden.

Ja, ik geloof vast en zeker dat Zij hier verschijnt om ons te helpen, opdat de vrede in elk mensenhart zou gaan wonen. Dit is wat ik in Medjugorje ontvangen heb, en meeneem naar huis. Deze ochtend nog zei ik tegen mezelf dat ik mijn volk vergeef dat ze mij veracht hebben omwille van mijn bekering tot het christendom. Voor mij is dat het begin van de vrede: ieder die ons gekwetst heeft vergeving schenken."