Jim Caviezel met ziener Ivan Dragicevic bij Radio Mir MedjugorjeAfgelopen zomer verbleef Hollywoodacteur Jim Caviezel een tijdje in Medjugorje. Hij bezocht ook Radio Mir Medjugorje. Caviezel werd bekend door zijn vertolking in Mel Gibsons film 'The Passion of the Christ'. De acteur vertelde aan Radio Mir dat hij deze rol nooit zou aanvaard hebben als hij Medjugorje niet gekend had, omdat zijn geloofsleven in Medjugorje helemaal vernieuwd werd. Caviezel maakte ook bekend dat er een film 'De Verrijzenis' wordt opgenomen en vroeg priesters en gelovigen te bidden voor die intentie.

"Medjugorje is een plaats van hoop voor mij. Ieder die hier komt, kan een diepe ontmoeting met de Hemel ervaren. Ik leerde Medjugorje kennen toen ik in Ierland was voor de opnames van de film 'De graaf van Monte Cristo'. We hadden grote problemen met het script en ik voelde dat er iets negatiefs kon gebeuren. Wanneer je in de filmindustrie werkt, kan één slechte film je hele carrière doen kelderen. Op dat moment was mijn vrouw voor de eerste keer in Medjugorje. Toen we met elkaar telefoneerden, hoorde ik een verandering in haar stem. Ze zei me dat ziener Ivan Dragicevic naar Ierland zou komen. Ik had een vrije dag en was in de gelegenheid om een Verschijning bij te wonen. Ik stond helemaal achteraan in een volgepakte kerk en begreep eigenlijk niet goed wat er gebeurde.

Ik zat in de zone voor gehandicapte personen. Op het moment dat de Verschijning begon, probeerden al die rolstoelgebruikers te knielen op de grond. Ik was erg ontroerd door dat gebaar want ik zag me dat zelf niet meteen doen. Toen de Verschijning voorbij was, keek Ivan naar mij en zei me in slecht Engels dat hij me de daaropvolgende zondag graag bij de Verschijning wilde zien. Ik had geen idee of dat mogelijk was, want mijn opnameschema was overvol. Hoe dan ook, ik ging naar het huis van iemand die Medjugorjebedevaarten organiseert voor Ierse pelgrims. Wij werden vrienden en Ivan was daar ook. Ik geloofde in de Verschijningen van Lourdes en Fatima, maar nog niet in die van Medjugorje. Alles leek mij zo eigenaardig.

Op het moment dat de Verschijning begon, keek ik naar Ivans gelaat. Ik zag hem glimlachen en extatisch staren. Ik keek naar hem vanuit mijn ervaringen als acteur en bedacht dat je al een fantastisch goed acteur moet zijn om die uitdrukkingen te spelen.

Ik begon me vragen te stellen bij de Verschijning en bij de Gospa zelf. Ik bad: 'U moet me echt vertellen wat dit is: waarheid of niet, bedriegt hij ons of niet.' Ik bad, bad dat Zij een wonder zou doen voor de film die we aan het draaien waren. 'Ik heb Uw hulp nodig', zo bad ik. Plotseling voelde ik een glimlach over mijn ziel komen. Alsof iets uit de Hemel mij aanraakte. De tranen rolden over mijn gezicht. Ik werd er mij bewust van hoe vaak ik God buitengesloten had uit mijn leven. Ivan zei me dat Gospa mij naar haar Zoon wil leiden.

We konden de filmopnames verderzetten en gingen naar Malta. De regisseur was agnost en had persoonlijke twijfels over het geloof. We filmden in een enorm kasteel vol schilderijen en kunstwerken. Bijna geen enkel had iets met het geloof. Mijn karakter in die film moest kiezen of hij de liefde van zijn leven zou volgen of niet. Voor die opname moest beslist worden of een kunstwerk tijdens die scene aan de muur kon blijven hangen of niet. Op de één of andere manier gingen we verder met filmen in een kinderkamer waar een afbeelding van Onze-Lieve-Vrouw aan de muur hing. De regisseur wist wel dat dat de Heilige Maagd was, maar kende haar betekenis niet. Hij liet dat schilderij duidelijk in beeld komen. Het schilderij werd een deel van die scene en kwam miraculeus mooi in beeld.

Voor mij was dat een teken dat Onze-Lieve-Vrouw daar aanwezig was en waakte over dit project. Aan het einde van de opnames zei ik aan mijn vrouw dat ik meteen wilde doorreizen naar Medjugorje. Ik voelde dat er iets heel bijzonders te gebeuren stond. Niet veel later kreeg ik telefoon van Mel Gibson. Hij zei me dat hij mij wilde voor de rol van Jezus in zijn nieuwe film maar dat ik door het aanvaarden van die rol wellicht geen andere rollen meer zou krijgen in Hollywood.

Wanneer ik de Boodschappen van de Gospa lees, herken ik meteen de stem van mijn Herder en mijn Moeder die tot me spreken. Het geschenk om de Boodschappen van Onze-Lieve-Vrouw te kunnen lezen is grootser dan elk ander geschenk dat wij zouden kunnen voorstellen of krijgen. Het is een enorme genade dat God nu tot ons spreekt, maar velen verwerpen ze. Ik ben zeker dat 'The Passion' nooit verfilmd zou geweest zijn als Medjugorje niet bestond. Deze wereld zou ten onder gaan als wij niet de Gospa en haar Boodschappen zouden hebben. Dit is een gezegende tijd, een tijd van veel genade en hoop.

Voordat ik Ivan en Medjugorje leerde kennen, had ik niets om te geven. Nu heb ik dat wel, dankzij Medjugorje (zijn rol in The Passion, nvdr). Er rust een grote verantwoordelijkheid op ieder van ons. Maar voor wie hier woont en leeft, is die verantwoordelijkheid nog groter want zij hebben reeds zoveel geestelijke genaden en vreugde mogen ervaren. Ik vind het niet moeilijk om mijn geloof te beleven. Ik weet waar mijn toekomst ligt. Ik bouw mijn vertrouwen niet op materiële zaken want weldra zullen die mij allemaal ontnomen worden. Toen ik nog leefde in geestelijke leegte was het leven veel moeilijker. Mijn leven was toen volkomen betekenisloos."

Bekijk hier de trailer van 'The Passion of the Christ' (Engels)

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish