Getuigenis op het Jongerenfestival in HondurasVan 23 tot 25 januari vond in het Hondurese Danli het tweede Jongerenfestival plaats, naar het voorbeeld van het Mladifest in Medjugorje. Het idee voor dit Jongerenfestival ontstond enkele jaren geleden toen de plaatselijke Pastoor op bedevaart ging naar Medjugorje.

Aan deze tweede editie van het Jeugdfestival in Honduras namen 6000 jongeren deel uit 11 verschillende landen: Panama, Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Spanje, Costa Rica, Colombia, de Verenigde Staten en Mexico.

De organisatie van het festival was voor de tweede keer op rij in handen van de Katholieke Universiteit van Honduras - University of Peace. De campus van de universiteit is een replica van de St.-Jacobusparochie van Medjugorje. Een paar jaar geleden werd een kerk gebouwd naar het model van de kerk in Medjugorje. Door een beslissing van de plaatselijke Aartsbisschop heeft de site nu reeds de status van Heiligdom. Op het plein voor de kerk staat het beeld van Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede.

De gelijkenis van Danli met Medjugorje eindigt hier niet. Op een nabijgelegen heuvel werden -naar het model van de Verschijningsberg- de mysteries van de Rozenkrans afgebeeld. Hogerop werd het afgelopen jaar een replica ingewijd van het Kruis op de Kruisberg in Medjugorje.

Adela Flores was één van de deelneemsters aan het jongerenfestival in Honduras. Zij werkt en leert Spaans aan de Katholieke Universiteit van de Koningin van de Vrede. In 2011 was ze zelf met een groep pelgrims in Medjugorje. Ze vertelt dat haar leven sindsdien helemaal veranderd is: "Het waren dagen vol zegen. De Heilige Mis meemaken, het beklimmen van de Verschijningsberg en de Kruisberg, het luisteren naar het aangrijpend getuigenis van twee leden van de Gemeenschap van de Barmhartige Vader, de liederen, de Aanbidding, de pelgrims van alle leeftijden. Al wat ik hoorde en zag was vreugde, liefde en vrede, in de geur van de Heilige Geest. Het heeft mijn leven totaal veranderd.

Ik was ver van God verwijderd maar in Medjugorje voelde ik sterk de aanwezigheid van Jezus en zijn Moeder. Ik kan nu gerust zeggen dat mijn leven op te delen valt in twee fasen: vòòr en ná Medjugorje."