De nieuwe snelweg op Kroatisch grondgebiedRecent kon u lezen hoe er hard gewerkt wordt om tegen de zomer van 2014 de bestaande snelweg in Kroatië door te trekken tot Zvirovici (BiH), een klein dorpje aan de achterdeur van Medjugorje. Zoals voorzien is het nieuwe gedeelte aan de Kroatische kant tot de Bosnische grens afgewerkt. De authoriteiten voeren nu een reeks testen uit vooraleer de weg vrij te geven voor het verkeer. De snelweg werd immers aangelegd bij extreme temperaturen van boven de 40°C! Verwacht wordt dat Kroatië de snelweg openstelt rond kerstmis 2013.

De snelweg zal dan bereden kunnen worden tot aan de Kroatisch-Bosnische grensovergang in Bijaca. Het snelweggedeelte in Bosnië-Herzegovina is technisch zeer ingewikkeld met tal van tunnels en 'fly-overs' (viaducten) die mekaar op korte afstand opvolgen.

Ook de nieuwe snelweg in Kroatië was een moeizame bevalling. Oorspronkelijk was deze snelweg gepland voor 2009 en zou de route doorlopen tot Dubrovnik. Maar de economische crisis en het gewijzigde bankklimaat strooide roet in het eten. De werken namen uiteindelijk vier jaar in beslag en kostten 2,4 miljard Kroatische kuna (314,5 miljoen euro). Het nieuwe traject tot aan de Bosnische grens is 20 kilometer lang, ofte 15.775 euro per strekkende meter. De Kroatische wegbeheerder houdt voor dat een route van het noorden naar het zuiden van het land ten volle zestig minuten korter zal worden.

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish