Tijdens de voorbereiding van uw bedevaart stelt u zich wellicht enkele praktische vragen.  Want, hoe zit dat nou met identiteitspapieren?  Is reizen naar de Balkan wel veilig?  Zijn inentingen noodzakelijk?  Voor het antwoord op deze en nog veel meer vragen bent u hier aan het juiste adres!

Resten er toch nog bijkomende vragen?  Neem dan gerust contact met ons op.  Wij helpen u graag verder.

Voor België

Zowel voor volwassenen als kinderen onder 12 jaar is de gewone identiteitskaart voldoende voor de EU-lidstaten, Kroatië en Bosnië-Hercegovina.  Voor kinderen onder 12 jaar gaat het om de zogenaamde Kids-ID.  Meer informatie op de website van Buitenlandse Zaken.   Reist u met kinderen (-12j) per vliegtuig, dan adviseren wij alsnog een reispaspoort aan te vragen bij de gemeente.  Strikt genomen is ook voor vliegreizen de Kids-ID voldoende, maar niet alle luchtvaartmaatschappijen blijken hiervan op de hoogte te zijn.

Voor automobilisten volstaat een Belgisch Rijbewijs.  Let wel op of Kroatië en Bosnië-Herzegovina op het groene verzekeringsbewijs van de auto staan.  Meer info bij reizen Per auto.

Het officiële Reisadvies van de Belgische overheid voor Kroatië en Bosnië-Herzegovina luidt dat het veilige landen zijn om naartoe te reizen.  Vermijd politieke of ideologische manifestaties.  Loop niet achteloos doorheen velden of onbekend terrein: risico op achtergebleven springstoffen en landmijnen.  Dit laatste geldt niet voor Medjugorje.  Gans Medjugorje is perfect veilig, ook de landwegen doorheen de velden!

De contactgegevens van de Belgische diplomatieke vertegenwoordiging in Bosnië-Herzegovina vind je hier.  (In praktijk gaat dit om de Nederlandse ambassade in Sarajevo.)

Voor Nederland

Voor automobilisten volstaat een Nederlands Rijbewijs.  Let wel op of Kroatië en Bosnië-Herzegovina op het groene verzekeringsbewijs van de auto staan.  Meer info bij reizen Per auto.

Het officiële Reisadvies van de Nederlandse overheid voor Kroatië en Bosnië-Herzegovina luidt dat enige waakzaamheid geboden is.  Vermijd politieke of ideologische manifestaties.  Loop niet achteloos doorheen velden of onbekend terrein: risico op achtergebleven springstoffen en landmijnen.  Dit laatste geldt niet voor Medjugorje.  Gans Medjugorje is perfect veilig, ook de landwegen doorheen de velden!

De contactgegevens van de Nederlandse ambassades vind je hier.


Gezondheid

Inentingen

Specifieke inentingen voor Bosnië-Herzegovina of Kroatië zijn niet vereist.  Toch is het nuttig ervoor te zorgen dat uw basisintentingen tegen Tetanus, Difterie en Polio in orde zijn.  Er is geen verspreiding van besmette teken bekend in de regio rond Medjugorje.  De meest actuele tekeninformatie vindt u op deze kaart.

Meer informatie over vaccinaties op reis: klik hier voor advies van het Tropisch Instituut voor Geneeskunde (B) of klik hier voor advies van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (NL).  In tegenstelling tot vele andere bedevaartplaatsen kent Medjugorje geen uitgesproken bedevaartseizoen.  Dit komt mede door het zachte, mediterrane klimaat waarin het gelegen is.  Enkel de koudste wintermaanden december, januari en februari zijn doorgaans erg rustig (m.u.v. Kerst en Nieuwjaar).

Kraantjeswater

Het water uit de kraan is overal drinkbaar, zowel in Kroatië als in Medjugorje.  Elders in Bosnië-Herzegovina is de zuiverheid van kraanwater niet gewaarborgd.

Noodgevallen

In nood kunt u bellen met alarmnummer 112.  Het nummer is geldig voor politie, ambulance en brandweer.  Men kan er terecht in het Engels, Duits of Italiaans.


Communiceren - de Kroatische taal

ANWB taalgids KroatischIn Medjugorje kan men zich prima behelpen met een paar woorden Engels, Duits of Italiaans.  De plaatselijke moedertaal is het Kroatisch.  In de betere boekhandel zijn diverse Kroatisch-Nederlandse woordenboekjes te vinden.  Zelf zijn we erg tevreden over de taalgids van de ANWB.

De Kroatische taal is erg complex om te leren, met vele naamvallen.  Een introductie in de grammaticaregels vind je op deze website.

Voor een online-woordenboek Nederlands-Kroatisch: klik hier
Voor een online-woordenboek Kroatisch-Nederlands: klik hier 


Bedevaartseizoen

In onderstaande tabel hebben wij voor u een overzicht samengebracht van de drukte in Medjugorje (gemeten aan het aantal uitgereikte H. Communies per maand in 2015) en de gemiddelde klimatologische omstandigheden (gegevens afkomstig van Mostar, het dichtstbijzijnde meetpunt bij Medjugorje).  Toegegeven, een vreemde combinatie in één tabel, maar zo kunt u zichzelf een beeld vormen van de beste periode om naar Medjugorje te gaan. 

MAAND
H. COMMUNIES
MIN. TEMP.
MAX. TEMP.
NEERSLAG
(mm)
NEERSLAG
(aant. dagen)
Januari
45 050
1,9
8,4
165
13
Februari
30 750
3,2
10,8
151
12
Maart
87 000
5,4
14,6
150
12
April
139 000
8,4
19
127
13
Mei
200 300
12,5
24
102
12
Juni
213 000
15,8
27,6
78
12
Juli
198 500
18,6
31,1
43
7
Augustus
358 760
18,4
30,8
74
8
September
222 040
15,3
26,9
96
8
Oktober
200 500
11,2
21
151
11
November
61 000
6,7
14,5
200
13
December
63 700
3,3
9,7
179
13

Bronnen:

  • H. Communies: Officiële website Medjugorje
  • Weer : Verenigde Naties - Wereld Meteorologische Organisatie

Nog meer advies


"Je kleding is een weerspiegeling van je ziel" 

 

Levenswijsheid op een lantaarnpaal in Medjugorje...

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish