Viaduct bij MostarWeinig mensen weten dat Medjugorje in het buurtschap Šurmanci een eigen treinstation heeft.  Het station bevindt zich op vijf kilometer van het centrum van Medjugorje.  Dus waarom geen bedevaart per trein overwegen?  Het is een lange, verre reis, maar ze leidt langs prachtige landschappen.

Het parcours gaat als volgt:

 • Amsterdam vertrek om 20u31 - München aankomst om 7u10
  (rechtstreekse nachttrein 'City Night Line')
 • München vertrek om 12u18 - Zagreb aankomst om 20u53
  (rechtstreekse trein langs Villach en Ljubljana)
 • Overnachting in Zagreb
 • Zagreb vertrek om 9u18 - Sarajevo aankomst om 18u17
 • Overnachting in Sarajevo
 • Sarajevo vertrek om 6u51 - Šurmanci-MEDJUGORJE aankomst om 9u51

In de trein van Sarajevo naar Šurmanci is geen restauratiewagen of snackbar aanwezig.  Aanbevolen wordt om voldoende proviand te voorzien.  Deze trein heeft Ploce als eindbestemming.  Vooral het traject tussen Sarajevo en Mostar is adembenemend mooi.  Het voert langs een reeks tunnels, U-bochten en viaducten.

Voor het vervoer van het treinstation Šurmanci tot uw pension doet u best beroep op uw pensionhouder of een vooraf bestelde taxi.  Kijk voor meer info bij Vervoer ter plaatse.

Het treinstation in ZagrebHet treinstation van Surmanci (Medjugorje)

De uurregeling bij terugkeer verloopt zo:

 • Šurmanci vertrek om 6u37 - Sarajevo aankomst om 9u48
 • Sarajevo vertrek om 10u43 - Zagreb aankomst om 19u49
 • Overnachting in Zagreb
 • Zagreb vertrek om 6u50 of 12u35 - München aankomst om 15u41 of  21u41 (naar keuze)
 • München vertrek om 22u50 - Amsterdam aankomst om 8u56

Nuttige links zijn de website van de 'City Night Line', Rail.cc, de  internationale routeplanner van de Duitse spoorwegen en de website met uurregelingen van de Bosnische spoorwegen.


Met de bus naar Medjugorje

Informatie over vervoer van en naar de luchthaven vind je bij reizen Per vliegtuig.  Wil je vanuit Medjugorje een uitstap maken met openbaar busvervoer, kijk dan bij Vervoer ter plaatse.

De bussen van Eurolines doorkruisen gans EuropaMet internationaal busvervoer kan je vanuit West-Europa per lijnbus naar Medjugorje.  Ook dit is dus een mogelijkheid om naar Medjugorje te gaan.  Toch is dit niet meteen het type vervoer dat wij zouden aanraden.  Deze oplossing is weliswaar goedkoper dan een reguliere luchtvaartmaatschappij, maar hanteert vergelijkbare tarieven als (comfortabelere) low-cost carriers.  Bovendien zitten er een paar addertjes onder het gras.

Dit vervoer wordt algemeen gebruikt door Oost-Europese gastarbeiders en andere mensen die naar hun thuisland terugkeren.  Vaak worden op de bus enkel vreemde, niet-Westerse talen gesproken.  Dergelijke busmaatschappijen werken vaak met goedkopere Oost-Europese chauffeurs die geen geen Frans, Engels of Duits machtig zijn en dienstmededelingen enkel in een vreemde taal omroepen.  Wij hoorden ook klachten dat dergelijke bussen vaak smerig zijn en erg krap qua beenruimte.  Allesbehalve ideaal dus.

Bovendien zijn reizigers op dergelijke bussen erg kwetsbaar voor diefstal of beroving. Wens je toch op reis te gaan via dit transportmiddel, wees dan op je hoede.  Een verwittigd man...

Klik op het logo voor de website van EurolinesMet Eurolines kan je voor 173 euro retour van Keulen (D) naar Medjugorje. Vertrek in Keulen om 8u30, aankomst in Medjugorje daags nadien om 11u35. Klik op het logo voor meer informatie. (Op de website van Eurolines kan je met de knop 'Suche änderen' je retourrit toevoegen.)

Keulen-Medjugorje


Een bus van Globtour uit Medjugorje 

 

Globtour uit Medjugorje heeft een vaste buslijn tussen Keulen (D) en Medjugorje

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish