Viaduct bij MostarWeinig mensen weten dat Medjugorje in het buurtschap Šurmanci een eigen treinstation heeft.  Het station bevindt zich op vijf kilometer van het centrum van Medjugorje.  Dus waarom geen bedevaart per trein overwegen?  Het is een lange, verre reis, maar ze leidt langs prachtige landschappen.

Het parcours gaat als volgt:

 • Amsterdam vertrek om 14u37 - Frankfurt aankomst om 18u30
 • Frankfurt vertrek om 19u54 - München aankomst om 23u07
 • München vertrek om 23u35 - Zagreb aankomst om 8u36 (nachttrein)
 • Zagreb vertrek om 9u09 - Sarajevo aankomst om 18u12
 • Overnachting in Sarajevo
 • Sarajevo vertrek om 6u51 - Šurmanci-MEDJUGORJE aankomst om 9u51

In de trein van Sarajevo naar Šurmanci is geen restauratiewagen of snackbar aanwezig.  Aanbevolen wordt om voldoende proviand te voorzien.  Deze trein heeft Ploce als eindbestemming.  Vooral het traject tussen Sarajevo en Mostar is adembenemend mooi.  Het voert langs een reeks tunnels, U-bochten en viaducten.

Voor het vervoer van het treinstation Šurmanci tot uw pension doet u best beroep op uw pensionhouder of een vooraf bestelde taxi.  Kijk voor meer info bij Vervoer ter plaatse.

Het treinstation in Zagreb Het treinstation van Surmanci (Medjugorje)

De uurregeling bij terugkeer verloopt zo:

 • Šurmanci vertrek om 18u09 - Sarajevo aankomst om 21u13
  Overnachting in Sarajevo
 • Sarajevo vertrek om 11u17 - Zagreb aankomst om 20u09
  Overnachting in Zagreb
 • Zagreb vertrek om 6u55 - München aankomst om 15u41
 • München vertrek om 15u55 - Frankfurt aankomst om 19u04
 • Frankfurt vertrek om 19u29 - Amsterdam aankomst om 23u26

Nuttige links: Rail.cc, de  internationale routeplanner van de Duitse spoorwegen en de website met uurregelingen van de Bosnische spoorwegen.


Met de bus naar Medjugorje

Informatie over vervoer van en naar de luchthaven vind je bij reizen Per vliegtuig.  Wil je vanuit Medjugorje een uitstap maken met openbaar busvervoer, kijk dan bij Vervoer ter plaatse.

De bussen van Eurolines doorkruisen gans EuropaMet internationaal busvervoer kan je vanuit West-Europa per lijnbus naar Medjugorje.  Ook dit is dus een mogelijkheid om naar Medjugorje te gaan.  Toch is dit niet meteen het type vervoer dat wij zouden aanraden.  Deze oplossing is weliswaar goedkoper dan een reguliere luchtvaartmaatschappij, maar hanteert vergelijkbare tarieven als (comfortabelere) low-cost carriers.  Bovendien zitten er een paar addertjes onder het gras.

Dit vervoer wordt algemeen gebruikt door Oost-Europese gastarbeiders en andere mensen die naar hun thuisland terugkeren.  Vaak worden op de bus enkel vreemde, niet-Westerse talen gesproken.  Dergelijke busmaatschappijen werken vaak met goedkopere Oost-Europese chauffeurs die geen geen Frans, Engels of Duits machtig zijn en dienstmededelingen enkel in een vreemde taal omroepen.  Wij hoorden ook klachten dat dergelijke bussen vaak smerig zijn en erg krap qua beenruimte.  Allesbehalve ideaal dus.

Bovendien zijn reizigers op dergelijke bussen erg kwetsbaar voor diefstal of beroving. Wens je toch op reis te gaan via dit transportmiddel, wees dan op je hoede.  Een verwittigd man...

Klik op het logo voor de website van EurolinesMet Eurolines kan je voor 189 euro retour van Keulen (D) naar Medjugorje. Vertrek in Keulen om 8u40, aankomst in Medjugorje daags nadien om 11u35. Klik op het logo voor meer informatie. (Op de website van Eurolines kan je met de knop 'Suche änderen' je retourrit toevoegen.)

globtourMet Globtour kan je voor 195 euro van Dortmund (D) naar Medjugorje. Vertrek in Dortmund om 5u30, aankomst in Medjugorje daags nadien om 13u. Klik op het logo voor meer informatie.

Keulen-Medjugorje


Een bus van Globtour uit Medjugorje 

 

Globtour uit Medjugorje heeft een vaste buslijn tussen Keulen (D) en Medjugorje

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish