De A1 snelweg Zagreb-Split-DubrovnikEen prima methode om op eigen tempo naar Medjugorje te rijden is met de wagen. De gemiddelde afstand vanuit Antwerpen of Utrecht tot Medjugorje bedraagt 1830 km. Gespreid over twee reisdagen dien je te rekenen op 22 uren reistijd, inclusief pauzes onderweg en exclusief de overnachting.

De snelweg door Kroatië en Bosnië-Herzegovina is klaar tot afslag Medjugorje.

Zoekt u meer informatie over huurwagens? Kijk dan op deze pagina. Een wegbeschrijving kunt u prima uitstippelen met onze Routeplanner.

Reisindeling

Een mogelijke reisindeling ziet er zo uit:

 • Vertrek thuis om 4u30
 • Na elke 200km of 2u rijtijd een pauze: afwisselend de ene keer een kwartiertje koffiepauze, de volgende keer een half uur tot een uur pauze om iets te eten
 • Aankomst in Bled  (Slovenië) rond 17u (tijd gemeten vanaf vertrek in Antwerpen of Utrecht)
 • Inchecken op de overnachtingsplaats Pension Bledec
 • Avondmaal in het restaurant van het pension of in het prima pizzarestaurant Rustika tussen het pension en het meer van Bled
 • 19u Avondmis in de Sint-Martinuskerk, de parochiekerk op het vasteland in Bled
 • Wandeling rond het prachtige meer van Bled (6 km - 1u30)
 • Rond 21u30 terug naar het pension voor de nachtrust

De zomerrodelbaan in BledDe boten naar de kerk op het eiland in het meer van Bled varen niet meer op het tijdstip van je aankomst in Bled.  (Laatste vertrek rond 16u30)  In de zomermaanden kan je nog wel tot 20u een ritje maken op de rodelbaan in Bled!

Het wandeltraject 'pension - pizzeria - kerk - het meer' is amper 5 minuutjes stappen.  Al deze plaatsen liggen dus erg kort bij mekaar.  Zelfs na een vermoeiende reisdag kan je in Bled gemakkelijk nog even genieten van de prachtige omgeving.

Doorreizen naar Medjugorje op de tweede dag:

 • Opstaan om 7u
 • Betalen en auto inladen om 7u45
 • Ontbijt in Penzion Bledec vanaf 8u
 • Vertrek naar Medjugorje om 8u30
 • Na elke 200km of 2u rijtijd een pauze
 • Aankomst in MEDJUGORJE om 17u30

Een bijzonder aanbevolen tussenstop tijdens de tweede reisdag is de snelwegparking van Krka in Skradin langs de A1 in Kroatië (in beide rijrichtingen bereikbaar). Deze geeft uitzicht over een prachtige baai en jachthaven! Deze snelwegparking heeft zelfs een eigen website. Klik hier om de precieze ligging te bekijken.

Reisroute

Uit de vele mogelijke routes gaat onze voorkeur naar:

Vertrekplaats - Aachen - Köln - Frankfurt - Nürnberg - München - Salzburg - Villach - Bled - Ljubljana - Zagreb - Bosiljevo - Split - Ploce - Bijaca- Zvirovici - MEDJUGORJE

De Kroatisch-Bosnische grensovergang in Crveni GrmDe snelwegen in Slovenië en Kroatië zijn nog maar een paar jaar oud. Ze zijn beter en moderner dan heel wat snelwegen in de Lage Landen.  De snelweg eindigt bij Zvirovici, op een steenworp van de Kruisberg in Medjugorje.

In gans de Balkan is het op secundaire wegen opletten voor veelvuldige snelheidscontroles door agenten met mobiele meetapparatuur. Ga maar op de rem staan wanneer je tegenliggers ziet dimmen. Ook controles van identiteitspapieren en boorddocumenten zijn niet uitzonderlijk maar verlopen altijd vriendelijk en beleefd. Vaak reageren agenten heel opgetogen als ze vernemen dat je onderweg bent naar Medjugorje!

Tolhuisjes bij het verlaten van de snelweg in KroatiëBelangrijk! Controleer voor je vertrekt of BiH (Bosnië-Herzegovina) en HR (Kroatië) op je groene kaart staan. Zoniet kan je bij de meeste verzekeringsmaatschappijen je autoverzekering kosteloos laten uitbreiden voor de periode van je reis. Lukt dat niet, dan kan je nog altijd bij de Kroatisch-Bosnische grensovergang op de snelweg in Bijaca terecht waar je ter plekke een tijdelijk verzekeringsdocument kunt kopen. De groene kaart wordt aan de grensovergang met Bosnie-Herzegovina in principe altijd gecontroleerd!

Een overzicht van de maximum toegelaten snelheid vind je op deze Wikipediapagina.

En de kosten?

Onderweg naar Medjugorje zijn er helaas ook tol- en vignetkosten te betalen. U vindt hier de tarieven 2017 voor een personenwagen voor de bovenstaande route.  We gaan uit van een zesdaags verblijf in Medjugorje. Voldoende voor één 10-dagenvignet voor Oostenrijk, maar teveel voor een 7-dagenvignet voor Slovenië (€ 15).

LAND VIGNET TOL

België

 
Geen kosten

Nederland

Duitsland

Oostenrijk

€ 8,90 (10 dagen)

€ 11,50 (Katschberg- en Tauerntunnel)

Slovenië

€ 30 (1 maand)

€ 7,20 (Karawankentunel)

Kroatië

Geen

€ 32,50 (Ring Zagreb 7 kuna + A1 232 kuna)

Bosnië-Herzegovina

€ 0,67 (1,20 KM)

TOTAAL ENKEL € 90,77
TOTAAL RETOUR € 142,64
(Eénmaal vignetkosten, tweemaal tolkosten)

Opmerkingen:

 • Wagens hoger dan 1,90m betalen een hoger tolbedrag in Kroatië
 • De tol in Bosnië-Herzegovina kan alleen in Convertible Mark betaald worden of in Eurobiljetten (dus minstens 5 euro). U ontvangt wisselgeld in Convertible Mark. Gepast betalen in euro is NIET mogelijk. Euromuntstukken worden niet geaccepteerd.
 • Tolvignetten kan je kopen bij de grensovergang of op de autosnelwegparkings voor de grens.  Je kan ze ook van thuis uit bestellen mits een verzendings- en verpakkingskost van 2,40 euro bij te betalen (tarief op 2-7-2017).  Hiervoor surf je naar Tolltickets.

Snelwegparking


Snelwegparking Krka 

 

De prachtige snelweg-parking Krka langs de A1
in Skradin (Kroatië) kijkt uit over een prachtige baai

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish