Medjugorje is een plaats van vrede

Bedevaarders op de VerschijningsbergPriester Jamail Samal Lotrivera en priester Perkas Danilo Hali namen afgelopen zomer deel aan de algemene vergadering van de Dominicanerorde in Trogir, Kroatië. Ze namen de gelegenheid te baat om Medjugorje te bezoeken en werden geïnterviewd op Radio Mir Medjugorje.

De laatste jaren werkte E.H. Perkas Danilo Hali bij de Romeinse Curie in Rome. Enkele Broeders Dominicanen waren drie jaar geleden in Medjugorje en spraken hem daarover. "Ze zegden me dat ik Medjugorje moest bezoeken nu ik toch in de buurt was. Ik wilde zien wat zoveel mensen aantrekt om naar hier te komen en hoe het geloof hier beleefd wordt. En wat wij, Dominicanen, Predikheren, daarvan kunnen leren."

E.H. Jamail vertelde dat hij op de Verschijningsberg was en zag hoe de mensen, hoewel ze geen gids bij zich hadden, steeds maar bleven klimmen en bidden. "Toen ik neergezeten was bij het beeld van de Moeder van de God, de Koningin van de Vrede, voelde ik me vredig, net zoals ik voelde bij de kerk en het buitenaltaar. Dit is een bijzondere plaats en ik heb werkelijk geleerd dat dit een plaats van vrede is."

Priester Jamail voegde er nog aan toe dat hij 20 jaar was toen hij voor het eerst iets vernam over Medjugorje: "Ik las boeken over Medjugorje en deze plaats was altijd in mijn gedachten, vooral wanneer mensen me zegden dat ik zeker eens naar hier moest komen. Ik kwam naar hier omdat ik vond dat ik moest en omdat ik de mensen beloofd heb te bidden voor hen. De voornaamste boodschap is dat de Gospa van ons houdt, dat we onze naasten moeten beminnen zoals Zij ons bemint."

"Terug naar huis met nieuwe kracht"

Biljana Pesorda bij het beeld van de Koningin van de VredeIn de afgelopen week waren pelgrims uit Italië, Frankrijk, Portugal, Duitsland, de VS, Singapore,Canada, Brazilië en Kroatië in Medjugorje. Onder hen ook Biljana Pesorda, een bedevaartster en componiste van religieuze muziek uit Slavonski Brod in Kroatië. Mevrouw Pesorda is moeder van acht kinderen. Ze vertelt hoe mooi het is om zo'n groot gezin te hebben. Het is de vervulling van alles waarvan ze vroeger droomde. "God was mij genadig en schonk ons een groot gezin met acht prachtige, gezonde en verstandige kinderen", zei Biljana. Ze voegde eraan toe dat haar tweede grootste vreugde het componeren is van religieuze muziek.

Onlangs bracht ze haar eerste album uit: "Dobro je slaviti Jahvu" (Het is goed de Heer te prijzen) met twaalf nieuwe liedjes. Acht jaar geleden begon ze met muziek te schrijven. "We voelden dat God ons dit apostolaat van lofprijzing toevertrouwde. Het vervult mijn hart en mijn leven volkomen. Samen met mijn gezin is mijn muziek me zo dierbaar dat ik me geen leven kan voorstellen zonder muziek en zonder de lofprijzing van God."

In 1990 kwam ze voor het eerst naar Medjugorje, samen met een kleine gebedsgroep. "Dit is een plaats van vrede. Het doet altijd goed om hier terug te keren en nieuwe krachten op te doen. Ik kom zo graag naar deze plaats van gebed en vrede. Er gebeurt altijd wel iets bijzonders hier en ik ga altijd terug naar huis met nieuwe kracht."