Twaalfjarige pelgrim: "Maria, moeder voor ieder van ons"

De familie KopričanecIn januari kwamen Katarina en Nevenko Kopričanec uit Koprivnica in Kroatië samen met hun zoon Šimun-Benedikt naar Medjugorje. Het echtpaar bad vele jaren voor een kind en kregen een zoon als vrucht van dit gebed. Hij is vandaag 12 jaar oud. Op Radio Mir zei Katarina: "Mijn vakantie valt gewoonlijk in januari. In mijn parochie wordt de geboorte gevierd van de Heilige Maagd Maria en normaal gaan wij daarheen, maar nu wilde ik graag naar hier komen omdat dit een plaats is waar ik vrede voel en de genade van God. Al van kindsbeen af voel ik me aangetrokken tot de Moeder Gods."

Nevenko voegde eraan toe dat zijn ervaring met Medjugorje begon in 1982/1983: "Mijn vader was kunstschilder en hield een tentoonstelling in Široki Brijeg. Hij leefde toen tien dagen samen met de Franciscanen daar. Ik was bij hem en kwam toen voor de eerste keer naar Medjugorje. Later sloot ik me aan bij de Maranatha-gebedsgemeenschap onder leiding van pater Smiljan Kožul en kwamen we telkens naar hier met Pinksteren. Men krijgt hier kracht die je niet in andere omstandigheden ervaart. Ik kan jullie ook nog iets persoonlijks vertellen. Iedere keer als wij hier op bedevaart komen, hebben we ook enkele mensen met een beperking op de bus die met ons meekomen. Op een keer was er een meisje van zo'n 14-15 jaar oud. Ik droeg haar op mijn rug de Kruisberg op. Dat ging probleemloos, want wat men hier voelt is anders... het is Maria!"

Ook de jongste van het gezin, de 12 jarige Šimun-Benedikt sprak op de radio over Medjugorje: "Ik houd zoveel van de Gospa, want dit is de plaats waar Zij zegt: vrede, vrede, bid, vast en wees goed! Hier kan ieder mens  z'n eigen vrede vinden want Maria is moeder voor ieder van ons. Zoals Jezus geleden heeft voor ieder van ons, zo is Maria moeder voor ieder van ons."

"In Medjugorje wist ik wat ik moest doen met mijn leven"

Priester Julijan Madžar: "In Medjugorje wist ik wat ik moest doen met mijn leven"Voor het eerst in 42 jaar krijgt Kiseljak, een klein dorp in Bosnië, een nieuwgewijde priester. Pater Julijan Madžar is geboren in 1991 en werd op 19 juni 2016 diaken gewijd. Op 27 november 2016 ontving hij de priesterwijding uit handen van Kardinaal Vinko Puljic van Sarajevo. Pater Julijan was te gast op Radio Mir en vertelde er over zijn moeizame weg naar het priesterschap. Hij zei ook hoe Medjugorje hem geholpen en gesterkt heeft in zijn priesterroeping. Dat was voor hem het grootste wonder van Medjugorje: "Na mijn vijfde jaar seminarie kreeg ik twijfels en onzekerheden. Ik vroeg me af wat ik moest doen? Moest ik wel priester worden? Ik vroeg mijn Provincaal wat bedenktijd en die werd mij gegund.

Ik was in die periode naar iets op zoek, maar ik wist niet naar wat. Mijn toenmalige pastoor, pater Damir Pavic, raadde me aan om naar Medjugorje te gaan. Ik ging er vroeger soms ook al heen. Op een keer was ik hier met een paar vrienden en het regende de hele dag door, maar wij wilden absoluut de Verschijningsberg opgaan. Tijdens die klim bad ik God om een teken wat ik moest doen. Ik bedrieg iedereen, mijzelf, mijn ouders, mijn provinciaal, zo bedacht ik me. Toen we aankwamen bij de Verschijningsberg waren nog maar enkele mensen daar. Iedereen ging weg en alleen mijn twee vrienden en ik bleven over. Op dat moment leek alles te stoppen, het was alsof de Hemel zich voor mij opende. Ik voelde een warmte in mij en dat was mijn teken. Ik ging terug naar mijn pension en nam deel aan een seminarie in Domus Pacis onder leiding van pater Ljubo Kurtovic.

Ik kan die vijf dagen nauwelijks beschrijven, woorden schieten tekort. Toen ik daar was, opende ik mezelf voor de eerste keer, ik voelde Gods aanwezigheid en plots wist ik wat ik moest doen met mijn leven. Toen ik de Verschijningsberg beklom, bad ik tot Gospa om me te helpen. Er waren enkele onheilsberichten over Medjugorje in die tijd en dat bracht me in verwarring. Ik stond voor Haar standbeeld en zei: ik heb Uw hulp nodig, ik verlang naar vrede, ik moét weten wie ik ben. Toen ik afdaalde, voelde het alsof alles zich opende voor mij en mijn ketenen verbroken werden. Ik kwam thuis en vertelde aan iedereen dat ik veranderd was. Tegelijk zei ik dat ik niets speciaals had moeten doen, dat was het grootste wonder van Medjugorje. De rust en het vertrouwen die ik daar ontving, zijn nog steeds bij me en leiden me door het leven. Met de hulp van God zal ik bedevaarten naar Medjugorje organiseren in mijn toekomstige parochie. Ik geloof dat ik iedereen daarmee kan helpen zoals het ook mij geholpen heeft. Goddank dat wij Medjugorje hebben", zo besloot pater Julijan.

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish