"Elke keer naar Medjugorje als ik terugkom uit de missies"

Elke keer naar Medjugorje als ik terugkom uit de missiesPater-Missionaris Boris Dabo werd geboren op 7 september 1952 in Novalja op het Kroatische eiland Pag. Hij werd priester gewijd in het bisdom Krk in 1979 en werkte drie jaar in Mali Losinj (HR) als onderpastoor. Met toestemming van zijn bisschop ging hij naar Dublin om Engels te leren en werd daarna bisschop in Zambia waar hij nu sedert 1983 woont en werkt. Hij was te gast op Radio Mir en sprak over de manier waarop hij Medjugorje 30 jaar geleden leerde kennen.

"Ik was onderpastoor in Mali Losinj en één jaar vooraleer ik naar de missies zou gaan, hoorde ik voor het eerst van Medjugorje. Omdat ik nog enkele dagen vakantie had, besloot ik naar Medjugorje te komen, samen met een andere jonge priester waarmee ik samenwerkte. Het voelde aan alsof ik op heilige grond wandelde. Telkens wanneer ik even terugkeer uit de missies kom ik naar Medjugorje. Ik houd er zoveel van om hier te zijn. De Verschijningen zijn niet zo heel belangrijk voor me, ook al waardeer ik alle getuigenissen en ervaringen van de pelgrims. Wat telt voor mij zijn de vruchten van die Verschijningen.

In mijn missiegebieden in Zambia, aan de grens met Angola, woedde jarenlang een burgeroorlog. Eén van onze missieposten bij de grens werd volkomen vernietigd tijdens die oorlog. Na de oorlog vroegen de mensen mij om terug naar daar te gaan, de H. Mis te vieren en biecht te horen. Ik voelde daar toen wat ik hier telkens in Medjugorje voel: heiligheid en heilige grond. Dat is wat ik hier ook voel en waarom ik zo graag blijf terugkomen.

Het is het gevoel dat Maria hier aanwezig is en dat Zij mij leidt naar hetgeen belangrijk is, het middelpunt van alles: Jezus Christus! Ik geloof dat de mensen hier een belangrijke rol spelen in dat alles. Ik zie veel mensen die hetzelfde gevoel hebben over Medjugorje. Zo komt een geest van gebed tot stand, een spirituele energie die iedereen hier kan voelen", zei pater Boris.

Mexicaanse pelgrim op het Jongerenfestival

Anna Paula uit MexicoDe 19-jarige Anna Paula uit Mexico kwam in maart voor de eerste keer naar Medjugorje, nadat haar mama haar daarover gesproken had. Nu is ze al terug om haar eerste Jongerenfestival mee te maken. "Ik hoorde voor het eerst van Medjugorje nadat mijn mama hier op bedevaart geweest was. Daarna zagen we de film "Mary's land" en zei ik aan mijn moeder dat ik ook graag naar Medjugorje wilde gaan. Onze-Lieve-Vrouw nodigde mij in maart van dit jaar uit. Ik kreeg een foldertje van een Medjugorjebedevaart in handen waarvoor nog maar enkele plaatsjes vrij waren. Ik vroeg papa's toelating om naar hier te mogen komen. Hij zei me dat het mocht als mama met me meeging. Nu ben ik hier al terug voor het Jongerenfestival en ik geloof dat dat een ervaring wordt die ik nog nooit zal beleefd hebben. Ik zag filmfragmenten van het Jongerenfestival en onze geestelijke begeleider sprak er al over tijdens onze bedevaart in maart. Nu wil ik graag zelf alle getuigenissen horen en in praktijk brengen, en alles wat de Gospa in mijn hart zal leggen", zei Anna Paula.

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish