Monseigneur Henryk Hoser bij zijn bezoek aan MedjugorjeAartsbisschop Henryk Hoser, in februari aangesteld tot gezant van de Heilige Stoel voor Medjugorje, is terug in zijn diocees Warschau-Praag. In een telefonisch interview met het Italiaanse dagblad Avvenire vertelde de Poolse prelaat dat hij zijn missie nog niet volledig voleind heeft en dat hij nog bezig is met het schrijven van zijn rapport. Tegen het einde van juni verwacht mgr. Hoser daarmee klaar te zijn. Daarna staat een ontmoeting met Paus Franciscus gepland.

Hij zei aan Avvenire: “Het pastorale werk in Medjugorje is erg intens, goed ontwikkeld en divers. Het is gestoeld op Mariadevotie en tegelijk Christocentrisch: Eucharistische aanbidding, de Kruisweg, de Rozenkrans,… Ik heb absoluut geen fantasietjes of iets afwijkends gezien. Ik zag een klimaat van bezinning, gebed, meditatie, kort samengevat, een grote geestelijke gloed.

Wat het meeste treft is ongetwijfeld de hoeveelheid biechtgesprekken, maar ook heel positief is de manier waarop het geweten gevormd wordt door de organisatie van meetings en seminars. Het aantal pelgrims neemt niet af.

Ik heb geen grote verschillen gezien tussen de parochie van Medjugorje en de Franciscanen enerzijds en de diocesane en religieuze overheid anderzijds. Tal van parochiepriesters uit de omliggende plaatsen komen helpen in Medjugorje. Natuurlijk, bisschop Ratko Peric van Mostar bevestigt zijn duidelijke positie tegen de waarachtigheid van de Verschijningen en onderstreept dat men niet kan bouwen op wat vals is.”

Met betrekking tot de persoonlijke uitspraak die de Paus recent deed aangaande zijn twijfels bij de Verschijningen zei de aartsbisschop: “De Paus heeft zijn persoonlijk standpunt weergegeven op wat we de tweede fase van de Verschijningen noemen.” Aartsbisschop Hoser verwees ook nog naar het gelekte rapport van de Onderzoekscommissie en de mogelijke erkenning van de eerste zeven Verschijningen. Hij trok de vergelijking met de Verschijningen in Kibeho en hoe een commissie daarnaar onderzoek deed vooraleer de Kerk goedkeuring gaf aan de eerste fase voor slechts drie van de zieners van Kibeho.

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish