Dr. Johannes MiklGebetsaktion Maria Königin des Friedens, Wien - Reeds in 1983, toen hij nog pharmacologie studeerde, bezocht Johannes Mikl Medjugorje.  Intussen is hij een ervaren en succesvol cardioloog in het Hietzing-hospitaal te Wenen.  Reeds vele jaren is hij gespecialiseerd in hartcatheterisaties en het implanteren van coronaire stents.

Bij zijn eerste pelgrimage componeerde hij het lied 'Gospa majka moja', dat inmiddels wereldwijd het bekendste Medjugorjelied geworden is.

"Als Karinthische Sloveen ben ik met het katholieke geloof opgegroeid en onderhield ik van kindsaf een sterke relatie met de Moeder Gods.  Marialiederen en in het bijzonder het gebed 'O Gospa moja, o mati moja' (O mijn Gospa, o mijn Moeder) lopen als een rode draad doorheen mijn leven.

Tijdens mijn studentijd speelden niet enkel de geneesmiddelen maar ook het geestelijk leven een grote rol.  Gezamenlijk gebed, zang en meditatie met mijn vrienden waren erg belangrijk voor mij.  Het was een heel creatieve tijd waarin ik gitaar leerde spelen en improviseerde met liederen.

Eind 1982 kreeg ik het eerste boek over Medjugorje in handen en mijn oude schoolmakker dr. Max Domej kwam gans ontroerd terug van zijn eerste bedevaart naar Medjugorje.  Ik werd gegrepen door een diep verlangen deze plaats te leren kennen.  Zo besloten we om met dr. Christian Stelzer en Ir. Ignaz Domej in maart 1983 naar Medjugorje te rijden.

Het Hietzing-hospitaal in WenenDe kerk van Medjugorje in de beginjaren

De vreugde was reeds groot op voorhand, nu de Hemel zo dichtbij kwam.  Intuïtief wist ik dat ik mezelf ginds helemaal zou kunnen overgeven in de Aanbidding.  Het zou mooi zijn om bij deze gelegenheid een eenvoudig liedje voor de Gospa te hebben.

Op de avond voor het vertrek van onze eerste bedevaart naar Medjugorje vloeiden gebed en zang ineen: 'Gospa majka moja, Kraljice Mira…'  'Gospa, mijn Moeder, Vredeskoningin!'  Ik improviseerde met verschillende melodiën en eentje daarvan, geschreven door mijn creatieve vriend dr. Hans Kaufmann, paste.  Nog maar net stond het lied op papier als de reis aanving.

Toen we twee dagen later in Medjugorje aankwamen, was de H. Mis juist gedaan.  We meldden ons aan op de oude pastorij bij zuster Janja, die ons meteen bij de familie Vasilj onderbracht.  Wij werden warm onthaald en wandelden met deze wonderbare mensen onder de blote sterrenhemel door de onverlichte straten van de kerk naar de Krizevac, links en rechts omgeven door oude wijnbergen en stenen muurtjes.

In de woonkeuken van Miljenko vond vervolgens de oer-uitvoering plaats van het lied 'Gospa majka moja'.  Allen waren geroerd door dit lied.  Later mochten we ook de H. Mis opluisteren en veroverde het lied de harten van Medjugorjepelgrims uit de hele wereld.

Daarna gingen we vaak met de jonge ziensters Jelena en Marijana, en hun vriendin Adrijana en kleine Anita, naar de Krizevac om daar voor het kruis te bidden en te zingen.  Ik droeg Anita, vandaag advocate in Siroki Brijeg, op de berg.  Jelena en Marijana hadden voor het kruis hun Verschijningen van Jezus en Maria.  Jelena bracht de boodschappen over, die ik simultaan voor mijn vrienden vertaalde.  De tijd stond stil in het dorp waar de Hemel de aarde raakt.

Op een zonnige namiddag, Christian en Ignaz waren net naar Mostar, kwamen we met de kinderen naar beneden van de berg, vervuld van vreugde om het gebed.  Bij de eerste kruiswegstatie stond de communistische politie ons op te wachten om ons te ondervragen.

policijaHet toenmalige regime stond immers zeer vijandig tegen het groeiende pelgrimsoord.  "Reispas!  Waar woont u?  Uw visum afgeven!"  Dat hadden we echter niet en we wilden ook ons gastgezin niet in gevaar brengen, dus bleven we maar in de open lucht slapen.  Zo verliep de eerste arrestatie van pelgrims in Medjugorje.

Kort daarop werden we voor verder verhoor naar het politiecommissariaat in Citluk gebracht.  We kregen een stempel in ons paspoort dat we binnen de 24 uur het land moesten verlaten en kregen 3 jaar inreisverbod.  Zo bedreigend als dit overkwam, zozeer werd ik bijgestaan door de Gospa in de troosteloze kamer bij de politie.  De spanning was te snijden, maar ik voelde me net zo geborgen als bij een Verschijning in de sacristie - 'Gospa majka moja'.

handboeien's Avonds werden we vrij gelaten.  We konden echter niet meer naar ons gastgezin terugkeren.  Dus moesten we overnachten in een hotel in Citluk.  Ik kon geen oog dichtdoen, maar voelde de ganse nacht een stroom aan gebeden opwellen.  De volgende dag vernamen we dat de kinderen de ganse nacht geweend en voor ons gebeden hadden, omdat "de politie onze Ivan gearresteerd heeft".

De volgende morgen gingen we terug naar de kerk, waar iedereen opgelucht ademhaalde toen ze ons weer zagen.  Over slijkweggetjes vluchtten we naar Capljina en keerden rijkelijk beloond naar huis terug.  De tijd daarna had ik veel hartzeer daar ik mijn vrienden niet langer mocht vergezellen bij hun bedevaarten.  Door tussenkomst van een bevriend diplomaat, dr. Valentin Inzko, kwam na anderhalf jaar het bericht uit Belgrado dat ik opnieuw naar de Gospa mocht reizen, net op de dag van mijn promotie.  Dat was een geschenk waarvoor ik oneindig dankbaar ben.

Ondertussen ben ik al zo vaak in Medjugorje geweest.  Ik sta versteld van wat de Gospa met mijn lied gedaan heeft.  Op herhaaldelijke vraag van Miljenko Vasilj heb ik eindelijk de tijd gevonden om de geschiedenis van dit lied neer te schrijven.  Het is de geschiedenis van een ervaring van de Liefde Gods en van Gods Moeder, die ons altijd bijstaat.

Gospa, ik dank U voor uw Moederlijke liefde!"

U kan het prachtige lied van dr. Mikl hier beluisteren

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish