Mozaiek van de Gospa in MedjugorjeGetuigenis door Pater Peter Klos, geestelijk begeleider bij de groep van Patty De Vos.  (Dit ooggetuigenverslag is completer en vervangt het vorig verslag dat u hier kon lezen.)

Beste mensen,

Gisteravond ben ik teruggekeerd van het jaarlijkse jongeren-festival in Medjugorje. Het was een heel mooi festival met meer deelnemers dan ooit (schattingen tussen 80.000 en 100.000). En in onze groep is iets gebeurd waar ik u allen graag deelgenoot van wil maken.

Er was een mevrouw (Pascale) mee met haar man (David) en hun twee kinderen van 13 en 16 jaar. Pascale leed aan PML (progressieve multifocale leuko-encefalopathie), een zeldzame aandoening van het centrale zenuwstelsel dat meestal ernstige invaliditeit en overlijden tot gevolg heeft. Als gevolg van deze ziekte kon Pascale al zeven jaar niet meer lopen, sinds een jaar niet meer spreken en had zij een apparaat dat haar hielp bij het ademen...

Pascale en David waren gelovige en biddende mensen. Enkele maanden geleden kreeg Pascale het verlangen naar Medjugorje te gaan. Zij was daar 19 jaar geleden al eens geweest en ze wilde daar graag bidden om de genade dat God iets zou doen voor de kinderen omdat die het heel moeilijk hadden met de ziekte van hun moeder. Ze waren immers een beetje opstandig tegen God omdat Hij hun moeder niet genas, terwijl ze wisten dat hun ouders veel baden.

Toen ze haar man duidelijk maakte dat ze graag naar Medjugorje zou gaan, zei hij dat hij ook dat verlangen had, terwijl hij er nog nooit was geweest. De kinderen wilden in eerste instantie niet omdat "bidden toch niet hielp," maar ze hebben zich uiteindelijk toch gewonnen gegeven en het hele gezin ging naar Medjugorje, hetgeen nogal wat vergde daar Pascale aan een platte rolstoel was gekluisterd en ze met de bus gingen.

Op woensdag 1 augustus kwamen we aan en op vrijdagmorgen 3 augustus ging David de kruisweg bidden op de Krizevac (de Kruisberg). Pascale leed die morgen zeer veel. Ze was uitgeput en ze kon ook helemaal niet meer bidden. Tijdens de Kruisweg vertelde de priester bepaalde dingen uit het leven van pater Slavko. David kende pater Slavko niet maar hij was onder de indruk van wat hij hoorde.

Mensenzee op het Jongerenfestival 2012Toen hij weer in het pension Palma kwam, zei hij tegen zijn vrouw dat ze naar het graf van pater Slavko moesten gaan. Toen ze daar aankwamen ervoer Pascale een hele diepe vrede en ze was er zeker van dat God iets zou doen voor hun kinderen. 's Avonds was Pascale nog steeds zeer moe, maar ze besloten toch naar de avondmis te gaan.

Toen ze daar aankwamen ervoer Pascale een grote vreugde en ze rook een hemelse geur. Op het moment van de consecratie kreeg ze een visioen van zichzelf. Ze zag zichzelf dansend voor de troon van God. Ze moest glimlachen en zei tegen God: "U weet wel dat ik dat helemaal niet kan." Toen de priester kwam met de hosties passeerde hij de hele rij mensen die voor hen stond en ging rechtstreeks naar David en Pascale. Toen Pascale de hostie ontving voelde ze heel sterk de liefde van God en een kracht in haar benen. Ze zei tegen God: "wanneer U aan het doen bent wat ik denk dat U doet, geef mij dan een teken, dat ik kan communiceren met mijn man."

Ze draaide zich naar haar man en vroeg: "Ruik jij ook die hemelse geur?" Haar man antwoordde alsof er niets aan de hand was: "Nee, mijn neus is wat verstopt." "Hee, merk je niet dat ik tegen je spreek?" vroeg Pascale. Ze legde haar benen van de rolstoel en stond op. In een kwestie van een ogenblik was zij totaal genezen. De mensen om haar heen zagen het wonder en waren zeer geraakt. Op zondag hebben wij een mis uit dankbaarheid opgedragen, waar veel mensen bij aanwezig waren want het nieuws verspreidde zich natuurlijk snel onder alle Nederlands- en Franstalige pelgrims (Pascale en David kwamen uit Court-Saint-Etienne, Wallonië, maar Pascale sprak ook Vlaams).

Na de Mis heeft Pascale een getuigenis gegeven in het pension waar veel mensen bij aanwezig waren en die velen tot tranen toe ontroerde. Pascale gaf haar getuigenis op een heel mooie, integere manier waarbij zij meer de nadruk legde op het wonder van de Eucharistie dan op het wonder van haar genezing.

Ik kom al meer dan twintig jaar in Medjugorje en heb al veel meegemaakt van Gods werkzaamheid daar. Maar een dergelijk mirakel van plotselinge fysieke genezing had ik nog nooit eerder meegemaakt. Het is zeker een grote genade... Op de eerste plaats voor Pascale zelf en haar gezin. Maar ook voor allen die daar getuige van waren. En ook voor allen, hoop ik, die hier van horen. Daarom stuur ik u dit verslagje.

Met broederlijke groet, in Christus, Peter Klos, pr.

Een uitgebreid verslag in interview-vorm met Pascale vindt u hier.

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish