De ondertekening van het contract voor de snelweg naar MedjugorjeVertegenwoordigers van een Tsjechisch bouwconsortium en regeringsleden van de Bosnische overheid handtekenden donderdag 10 mei een contract voor de aanleg van een vijf kilometer lang snelwegtraject naar Medjugorje.  Het gaat om de uitvoering van een reeds langer ingetekend project dat bekend staat onder de naam "Corridor Vc" (vijf c).

Dit traject zal aansluiten op de A1-snelweg Zagreb-Split-Ploce in Kroatië.  Het vormt een aftakking van de A1 bij Ploce en gaat  landinwaarts door Bosnië-Herzegovina over Mostar en Sarajevo naar het noordoosten van Kroatië.

De overeengekomen termijn voor voltooiing van de werken bedraagt 20 maanden.  Het aan te leggen traject zal starten bij de grensovergang en lopen tot uitrit Medjugorje.  Later zal de Kroatische overheid nog moeten zorgen voor het gedeelte dat op haar grondgebied loopt: de aftakking van de A1-snelweg tot aan de Bosnische grens.

Wanneer het volledige traject van de A1 tot uitrit Medjugorje voltooid zal zijn, kan de Bosnische regering nog niet voorspellen.  Volgens de bestaande plannen en projecten hoopt men tegen het einde van 2014 klaar te zijn.

Voor de blauwe route van de grens (links onderaan) tot uitrit Medjugorje werd zopas een contract geslotenDe bouw van het traject van de Bosnische grens tot Medjugorje waarvoor nu een contract ondertekend werd, is extreem moeilijk.  Over een afstand van anderhalve kilometer wordt men geconfronteerd met 1 ononderbroken kilometer bruggen en viaducten, gevolgd door een 500 meter lange tunnel.  Het contract heeft een waarde van 61,6 miljoen euro en wordt gefinancierd door een lening van de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO).

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish