Zware regen teistert Herzegovina

Herzegovina is de afgelopen dagen en uren getroffen door zware regenval. Het waterpeil van de rivier Neretva steeg gisteren op enkele uren tijd met 5 meter. Vooral de streek rond Siroki Brijeg en Citluk had te kampen met wateroverlast. Enkele huizen zijn daarbij overstroomd. Ook een bus van Globtour Medjugorje kwam vast te zitten nabij Citluk, maar slachtoffers zijn gelukkig niet gemeld.

In Medjugorje vielen de gevolgen van de regenvloed al bij al mee. Volgens de recentste berichten werden alleen de lopende werken aan de vernieuwing van de riolering bemoeilijkt. De regenval doet terugdenken aan de overstromingen in het voorjaar van 2014 toen meer dan 1 miljoen mensen op de Balkan getroffen werden door overstromingen en 35 mensen om het leven kwamen. 

Ondergelopen straten in CitlukDe rivier Ugrovača bij Siroki Brijeg trad buiten haar oeversDe gestrande Globtourbus nabij Citluk 

Rioleringswerken in MedjugorjeRioleringswerken in MedjugorjeRioleringswerken in Medjugorje

Beelden uit Citluk:

Maar gelukkig valt er ook nog steeds heel mooi en hoopvol nieuws te rapen.

Frans echtpaar te voet naar Medjugorje

Jean en Ariane Arnauld uit FrankrijkJean en Ariane Arnauld uit de Noord-Franse stad Arras zijn na een voettocht van bijna twee maanden op een boogscheut van Medjugorje gekomen. Het echtpaar hoopt daar zondag aan te komen. Jean en Ariane, beiden 69 jaar, vertrokken op 18 augustus en wandelden elke dag 30 tot 40 kilometer. Tot in Italië liepen ze over gemarkeerde wandelpaden, maar Kroatië was onbekend terrein, zo vertelden ze aan het Kroatische dagblad Slobodna Dalmacija.

Onderweg sliepen ze zoveel als mogelijk in Franciscaanse kloosters. In Omis (HR) werden ze opgewacht door de plaatselijke pastoor en alle Franciscanerbroeders. Van daaruit gaan ze naar Makarska en Vrgorac, er wacht hen nog zo'n 150 kilometer.

Vanaf het jaar 2000 begon het echtpaar diverse Heiligdommen in Europa te bezoeken. Zo bewandelden ze ook reeds de Camino naar Santiago de Compostela in Spanje. Maar nu is Medjugorje het einddoel van de spirituele reis van deze mooie Fransen. 

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish