Het verlicht kruis op de KruisbergMaandag 14 september 2015 viert de Kerk het feest van de Kruisverheffing. Volgens jarenlange traditie wordt dit feest in Medjugorje gevierd op de eerste zondag na Maria Geboorte (8 september). Medjugorje viert dan immers ook de oprichting van het betonnen votiefkruis op de Kruisberg. Dat kruis werd tijdens de noveen in aanloop naar het Kruisverheffingsfeest negen nachten lang verlicht (zie foto).

Reeds op Maria Geboorte waren grote groepen bedevaarders in Medjugorje uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Ierland, de VS, Frankrijk, Italië, Littouwen, Oekraïne, Spanje, Slovakije, Polen, Libanon, Noorwegen, Puerto Rico, Kroatië en Bosnië-Herzegovina. Tijdens het Kruisverheffingsfeest op zondag wordt nog een veel grotere toeloop verwacht. Het feest trekt gewoontegetrouw bijzonder veel mensen uit de directe omgeving aan. Zo worden wel 50.000 gelovigen uit Bosnië-Herzegovina en Kroatië verwacht. Daar komen ook nog de buitenlandse pelgrims bij.

Enorme menigte verwacht voor Kruisverheffingsfeest (archieffoto)Tot dusver telt Medjugorje in 2015 opnieuw een lichte stijging van het aantal pelgrims (gemeten aan het aantal uitgereikte H. Communies -bron). Wel wordt een significante verschuiving in de landen van herkomst gemeld. Het aantal Italianen dat Medjugorje bezoekt, is volgens het Bureau voor Toerisme met 30 procent teruggelopen. Hun plaats werd ingenomen door een sterke stijging van het aantal bedevaarders uit Polen, Slovakije en Hongarije. Steeds opnieuw blijft Medjugorje mensen aantrekken van alle uithoeken ter aarde en wordt de ganse wereld geestelijk vernieuwd door de boodschappen waarmee Maria ons naar Jezus voert en ons de weg naar de Hemel toont.

"Er bestaat geen goede boom die zieke vruchten voortbrengt en evenmin een zieke boom die goede vruchten voortbrengt. Iedere boom immers wordt gekend aan zijn vruchten." (Lc 6, 43-44 - Evangelie van vandaag, zaterdag 12 september 2015)

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish