Luchtbeeld tijdens de processie op de avond van 3 augustus 2017

Op de derde dag zei Pastoor Marinko na het morgenlof tot de jongeren: "Ik merk dat jullie allen verliefd bent geworden op Christus."

Pater Jacques Philippe uit de gemeenschap Béatitudes gaf catechese over het thema 'Groeien in liefde': "Wij moeten allen als een adelaar naar de Hemel vol liefde vliegen. Dat kunnen we alleen maar als onze twee vleugels, de hoop en het geloof, gelijkmatig groeien." Klik hier om zijn catechese te bekijken en te beluisteren.

Na de catechese volgde het pakkende getuigenis van Angela Hayes uit Ierland. Haar man pleegde zelfmoord op 32-jarige leeftijd en liet zijn vrouw achter met vier zonen. De oudste geraakte verslaafd aan drank en drugs maar herstelde doordat voor hem een goede opvangplaats werd gevonden. De tweede oudste beroofde zich in 2009 geheel onverwacht eveneens van het leven. De resterende gezinsleden zaten aan de grond. De jongste zoon kwam wat later op bedevaart naar Medjugorje. Na afloop zei hij: "Mama, daar moet jij ook naartoe gaan! De vrede en rust die je daar ervaart zijn onbeschrijflijk!". Angela vond inderdaad ook die innerlijke vrede in Medjugorje. Na afloop stichtte ze in Ierland een grote organisatie ter preventie van zelfdoding en nazorg voor de nabestaanden. Haar jongste zoon zong in het Internationaal koor en orkest dat het Jongerenfestival opluisterde. Hij werd uitbundig en zeer bemoedigend toegejuicht door zijn medemuzikanten én alle aanwezigen op het Jongerenfestival. Speciaal voor zijn moeder schreef en bracht hij een liedje 'Survivor' over hoe zijn moeder het afschuwelijke verlies van twee gezinsleden aan zelfdoding overleefde.

Klik hier om haar verhaal te horen met originele klank, in het Engels.

Na dit getuigenis kwam Kardinaal Ernest Simoni-Troshani uit Albanië aan het woord. Hij zat 28 jaar als priester opgesloten in de gevangenis in Albanië na vervolging door de communisten. Hij werd meermaals ter dood veroordeeld maar de Hemel beschermde hem. Na zijn vrijlating ontmoette hij Paus Franciscus in september 2014 bij diens bezoek aan Albanië. De Kardinaal vertelde hoe hij als eenvoudige priester amper een woord durfde te zeggen tegen de Paus, maar deed toch het verhaal van zijn opsluiting en terdoodveroordeling. Een tijdje later vernam hij via de media dat Paus Franciscus hem voor zijn verdienste als levende martelaar wilde belonen en werd hij door de Heilige Vader in november 2016 tot Kardinaal gecreëerd. Voor zijn vertrek naar Medjugorje zag Kardinaal Simoni de Paus opnieuw en vroeg hem om zijn toestemming om naar Medjugorje te gaan en getuigenis af te leggen. De Paus antwoorde hem: "Ja, ga daarheen en verkondig de Blijde Boodschap!"

In de namiddag kwam Tim Guénard uit Frankrijk aan het woord. Hij vertelde hoe hij zich als dakloze, analfabeet en crimineel opwerkte met behulp van the Big Boss, zoals hij Jezus aan het Kruis zo liefdevol noemde.

Pater Emanuel Josic was hoofdcelebrant in de avondmis. Kardinaal Ernest Simoni-Troshani predikte: "We zouden ons allen moeten toewijden aan de Heilige Maagd en elke dag drie rozenkransen bidden." Na de mis werd de 89-jarige Kardinaal minutenlang stormachtig toegejuicht met een staande ovatie door priesters en gelovigen.

Na de avondmis vond een processie met het Mariabeeld tussen de gelovigen plaats, gevolgd door Aanbidding van het H. Sacrament.

De mis werd gevierd in concelebratie met 507 priesters.

764.740 mensen volgden via internet: 183.209 in het Duits, 117.451 in het Kroatisch, 116.501 in het Engels, 97.262 in het Frans, 75.337 in het Italiaans, 55.584 in het Pools, 49.208 in het Hongaars, 26.172 in het Russisch, 19.187 in het Slovaaks, 13.727 in het Spaans, 7.101 in het Koreaans, 4.001 in het Chinees.

1.039 personen volgden via Bedevaart.net

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish