De vijfde dag van het 27ste JongerenfestivalDe laatste volledige dag van het 27ste Jongerenfestival begon met het ochtendgebed door pastoor Marinko. Pater Antonio Šakota uit Mostar verzorgde de catechese. De jongeren hoorden dan het getuigenis Magnus MacFarlane-Barrow uit Schotland en zijn vrienden. Magnus is de oprichter van de humanitaire hulporganisatie Mary's Meals.

Na de middagonderbreking volgde het buitengewoon mooi en aangrijpend getuigenis van Goran Ćurković uit Split (HR). Al in zijn vroege jeugd was hij drugsverslaafd en haatte hij zijn ouders. Hij werd vaak opgenomen in het ziekenhuis en in de psychiatrie. Artsen en psychiaters verklaarde hem schizofreen. Dan heeft een dame een ticket betaald naar Medjugorje en dat bleek later zijn leven ingrijpend te veranderen. Vandaag is hij een gelukkig getrouwd man en samen hebben ze vijf kinderen.

Tot slot sprak Elio David Alvarenga uit Honduras, rector van de Katholieke Universiteit 'Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede'. Hij is een goede vriend van Medjugorje én van Onze-Lieve-Vrouw. In het kleine stadje Danli omgeven door bergen, in de provincie El Paraiso in het zuiden van Honduras, heeft hij in 2006 een kopie opgericht van de St.-Jacobuskerk van Medjugorje. Twee omliggende heuvels werden omgebouwd tot Kruisberg en Verschijningsberg, en er werd een Blauw Kruis geplaatst. De plaatselijke bisschop heeft de plaats uitgeroepen tot heiligdom en sindsdien is het kleine Danli een ontmoetingsplaats voor pelgrims uit heel Latijns-Amerika. De kerk van de H. Apostel Jacobus werd gebouwd op de campus van de Katholieke Universiteit, die behoort tot het Aartsbisdom van Tegucigalpa.

Het internationaal koor en orkest in actieDe Eucharistieviering om 19u werd voorgegaan door pater Petar Komljenović, een pas gewijd priester uit Split en geconcelebreerd door 388 priesters. De homilie werd verzorgd door pater Antonio Šakota. Tijdens de Mis werden alle intenties naar voren gebracht die de voorbije dagen genoteerd werden op een gigantisch doek dat opgesteld stond bij de Aanbiddingskapel. Na de Mis volgde nog een korte Aanbidding, gevolgd door de zending en zegen en het traditionele 'Singing Farewell', een muzikaal afscheid van het Jongerenfestival. Tijdens de zending ontvingen de vertegenwoordigers van de deelnemende landen een kruis en rozenkrans en een afbeelding van de Barmhartige Jezus.

Het ganse programma werd op internet gevolgd door 516.300 kijkers. Pastoor Marinko besloot het Jongerenfestival met de woorden: "We zijn aan het einde gekomen van het 27ste Jongerenfestival. We kunnen maar één woord zeggen: DANKJEWEL! Dank aan God, dankjewel aan Onze-Lieve-Vrouw, dankjewel aan iedereen die heeft deelgenomen aan de voorbereiding en uitvoering van het programma. Dankjewel aan alle lieve jonge vrienden!" Op de videoschermen verscheen intussen de boodschap: 'See you next year', tot volgend jaar! 

Filmpje 'Het Jongerenfestival achter de schermen'

Foto's dag 5 - Jongerenfestival 2016 - vrijdag 5 augustus 2016