Een beeld van vorig jaar: deelnemers uit Syrië worden luid aangemoedigdNu de Wereldjongerendagen in Polen voorbij zijn, kijken we meer dan ooit uit naar het 27ste Jongerenfestival in Medjugorje dat maandag 1 augustus van start gaat. Meer dan 140 vrijwilligers worden door de parochie van Medjugorje ingeschakeld om de vele tienduizenden jongeren te onthalen in het Heiligdom van de Koningin van de Vrede. Naast duizenden pelgrims worden naar schatting een 500-tal priesters verwacht. Het jongerenfestival zal live te volgen zijn op de multimediapagina's van Bedevaart.net. De deelnemers worden geadviseerd zich te voorzien op voldoende water. De temperatuur in Medjugorje loopt momenteel op tot 38°C in de schaduw.

De organisatoren goten het volledige programma in een keurig schema:

Het programmaschema van het 27ste jongerenfestival

Het internationaal koor en orkest met solo van de Vlaamse Alies De WildeHet 27ste Internationaal Jongerenfestival in Medjugorje ging van start met als thema: "Wees barmhartig". Pater Karlo Lovric bad om 18u de Rozenkrans voor bij het buitenaltaar. De Heilige Mis van 19u werd voorgegaan door pater dr. Miljenko Steko, provinciaal van de Franciscanen in Herzegovina. De viering werd geconcelebeerd door 320 priesters.

Aan het begin vand de viering werden alle aanwezigen verwelkomd door een delegatie uit alle 69 deelnemende landen: Bosnië, Angola, Argentinië, Australië, Oostenrijk, België, Benin, Wit-Rusland, Brazilië, Chili, Tsjechië, Denemarken, Ecuador, Egypte, Eritrea, de Filippijnen, Frankrijk, La Reunion, Guatemala, Haïti, Honduras, Hong Kong, Kroatisch, India, Ierland, Italië, Nederland, het Heilig Land, Zuid-Afrika, Canada, China, Colombia, Congo, Kosovo, Letland, Libanon, Litouwen, Maleisië, Malta, het Vaticaan etc.

Lees meer...

Het licht van de Heer ging door de menigteOp de tweede dag van het Jongerenfestival verschenen zieners Ivan Dragicevic, Marija Pavlovic en Jakov Colo bij het buitenaltaar. Zij baden het Magnificat voor aan het einde van de Mis. De Eucharistieviering werd geconcelebreerd door 440 priesters en voorgegaan door pater Damir Stojic. De avond werd besloten met het doorgeven van het licht van de Heer dat zich vanaf het altaar verspreidde onder de gelovigen en de Kruisverering.

Zienster Marija Pavlovic op het Jongerenfestival Ziener Jakov Colo op het Jongerenfestival Ziener Ivan Dragicevic op het Jongerenfestival

De dag begon om 6 uur met het beklimmen van de Verschijningsberg waar de Rozenkrans gebeden werd. Om 9u gaf pater Stanko Cosic het woord aan Pater Damir Stojic, Salisiaan van Don Bosco, voor de dagelijkse catechese. Tijdens het ochtendprogramma getuigde pater Boris Barun, een Franciscaan uit Parijs over zijn bekering. Daarna volgde een aangrijpend getuigenis door een vroegere abortusarts, dr. Csókay Andras uit Hongarije, die vertelde over zijn bekering, zijn omscholing tot succesvol hersenchirurg en het verlies van zijn tienjarig zoontje.

Na de middagonderbreking sprak een Frans echtpaar Annie en Thierry Mazetier, gevolgd door Massimo Di Bernardo uit Italië, radiopresentator, professor Italiaans en Latijn en componist van religieuze muziek. Massimo maakt al zes jaar deel uit van het internationaal koor en orkest in Medjugorje en schreef voor Paus Johannes Paulus II een stuk getiteld "Een ziel in de zon". Annie en Thierry Mazetier wonen in het zuiden van Frankrijk en kwamen al enkele keren naar Medjugorje. Thierry werd gedoopt dankzij zijn ervaringen in Medjugorje. Het echtpaar sprak over hun bekering en het huwelijk als een wonderbaar geschenk van God.

Lees meer...

Pater Ivan Ike ManduricDe belangrijkste gebeurtenis tijdens het Jongerenfestival op 3 augustus was de Heilige Mis om 19 uur onder leiding van pater Ivan Penavić, pas gewijd priester en lid van de Franciscaanse provincie Herzegovina. De homilie werd gehouden door pater Ivan Ike Mandurić, een lid van de Sociëteit van Jezus in Kroatië. Er waren 446 concelebrerende priesters en en op 416 200 computers werd het Jongerenfestival gevolgd vanop afstand. Na de avondmis was er een processie van de jongeren die het beeld van Onze-Lieve-Vrouw doorheen de menigte droegen. De avond werd besloten met de Aanbidding van het Heilig Sacrament. Een groot aantal priesters was, zoals elke dag, beschikbaar voor de biecht.

De derde dag van het JongerenfestivalDe derde dag van het JongerenfestivalDe derde dag van het Jongerenfestival

Het voormiddagprogramma was gestart met een inleidend woordje van pastoor Marinko Šakota en catechese door pater Ivan Ike Mandurić over Gods genade en opoffering.

Daarna sprak Robert Rukavina, die met zijn vrouw Nada hun 10de kind verwacht. Samen met de organisatie KUP Karmel uit Zagreb organiseert hij bedevaarten naar Medjugorje. Marijana Rasic kwam getuigen van de vruchten van deze bedevaarten. Ziener Jakov Colo was een opgemerkte gast die kwam spreken over de vereniging "Maria's handen", die zorgt voor de behoeftigen in de parochie van Medjugorje. Mijo Mioc getuigde over zijn genezing in de Gemeenschap Barmhartige Vader die gesticht werd door Pater Slavko Barbaric.

In de namiddag sprak Francesco Vaiasuso uit Italië die tot zijn 31ste bezeten was van demonen en gekweld in lichaam, geest en ziel. Hij vertelde over zijn dagelijkse strijd om af te komen van de boze geesten die zijn huwelijk en al zijn relaties deden ten onder gaan, maar die nu na een lange, moeilijke strijd zijn kwelduivels overwonnen heeft.

Viktor Neugebauer uit Hongarije is lid van het internationaal koor en orkest tijdens dit Jongerenfestival en getuigde over zijn missie. Tenslotte kwam Francis Lovric uit Padua (I) vertellen over zijn wielerbedevaart voor de vrede.

Lees meer...

Kardinaal Christoph Schönborn zond de jongeren zijn groetNa een inleiding door pater Stanko Cosic begon de vierde dag van het Jongerenfestival met catechese door E.H. Ciril Ćuš die werkt in twee parochies in Slovenië. Hij riep de jongeren op barmhartig te zijn.

Susan Kosinec getuigde namens het weeshuis "Moeder Krispina" over het ongeboren leven. Priester Marijan Štingl uit Kroatië getuigde over zijn leven en het geloof. Hij ontving zijn roeping negen jaar geleden in Medjugorje en werd op 25 juni 2016 priester gewijd. De voormiddag werd besloten met een getuigenis van Vincenzo Farinacea uit Italië, lid van het internationaal koor en orkest.

De namiddag werd gekenmerkt door de getuigenissen van de jongeren van Cenacolo. Zij vertelden hoe het leven in de gemeenschap hen veranderd heeft. Naar jaarlijkse gewoonte nam Cenacolo deze middag het muzikale deel voor haar rekening.

Om 18u ging het avondprogramma van start met het bidden van de Rozenkrans en de H. Eucharistie, voorgegaan door E.H. Marijan Štingl en met E.H. Ciril Ćuš als predikant. De mis werd gevierd in concelebratie met 407 priesters. Na het avondprogramma voerden de jongeren van Cenacolo opnieuw de theatervoorstelling 'Credo' op, waarin ze echter altijd nieuwe elementen verwerken. Een lid van Cenacolo zegt daarover: "Voor ons is dit geen spektakel, het is voor ons het Evangelie. Ongeveer 80 mensen hielpen aan de realisatie van de voorstelling. We zijn de Franciscanen heel dankbaar, want het is een groot plezier en cadeau voor ons dat we dit mogen doen."

Kardinaal Christoph Schönborn van Wenen zond de jongeren van Medjugorje een boodschap die hij liet aflezen: "Beste jonge broeders en zusters! Na een wonderbaarlijke tijd op de Wereldjongerendagen met Paus Franciscus, waaraan ik ook heb deelgenomen, verheugt het mij heel bijzonder om jullie in Medjugorje te begroeten. Opnieuw hebben jullie in groten getale gereageerd op de oproep van Onze-Lieve-Vrouw en zijn jullie klaar om zich door Haar te laten leiden naar Jezus. In dit Heilig Jaar van Barmhartigheid kunnen jullie met alles naar haar en haar Zoon gaan.

Alles wat je naar beneden trekt of wat je pijn doet, waar je ook struikelde of viel, maar ook al je successen en wat je vreugde bracht: niets kan ons scheiden van de liefde van Christus die alle verstand te boven gaat. Jezus houdt echt van je, denk daar maar eens over na! Hij kent en begrijpt je. Hij vergeeft je en neemt je dicht in Zijn armen. En Onze-Lieve-Vrouw is je moeder en let op je. Moge deze dagen veel zegen brengen. Bid voor onze lieve paus Franciscus! Uw Kardinaal Schönborn"

Lees meer...

De vijfde dag van het 27ste JongerenfestivalDe laatste volledige dag van het 27ste Jongerenfestival begon met het ochtendgebed door pastoor Marinko. Pater Antonio Šakota uit Mostar verzorgde de catechese. De jongeren hoorden dan het getuigenis Magnus MacFarlane-Barrow uit Schotland en zijn vrienden. Magnus is de oprichter van de humanitaire hulporganisatie Mary's Meals.

Na de middagonderbreking volgde het buitengewoon mooi en aangrijpend getuigenis van Goran Ćurković uit Split (HR). Al in zijn vroege jeugd was hij drugsverslaafd en haatte hij zijn ouders. Hij werd vaak opgenomen in het ziekenhuis en in de psychiatrie. Artsen en psychiaters verklaarde hem schizofreen. Dan heeft een dame een ticket betaald naar Medjugorje en dat bleek later zijn leven ingrijpend te veranderen. Vandaag is hij een gelukkig getrouwd man en samen hebben ze vijf kinderen.

Tot slot sprak Elio David Alvarenga uit Honduras, rector van de Katholieke Universiteit 'Onze-Lieve-Vrouw Koningin van de Vrede'. Hij is een goede vriend van Medjugorje én van Onze-Lieve-Vrouw. In het kleine stadje Danli omgeven door bergen, in de provincie El Paraiso in het zuiden van Honduras, heeft hij in 2006 een kopie opgericht van de St.-Jacobuskerk van Medjugorje. Twee omliggende heuvels werden omgebouwd tot Kruisberg en Verschijningsberg, en er werd een Blauw Kruis geplaatst. De plaatselijke bisschop heeft de plaats uitgeroepen tot heiligdom en sindsdien is het kleine Danli een ontmoetingsplaats voor pelgrims uit heel Latijns-Amerika. De kerk van de H. Apostel Jacobus werd gebouwd op de campus van de Katholieke Universiteit, die behoort tot het Aartsbisdom van Tegucigalpa.

Het internationaal koor en orkest in actieDe Eucharistieviering om 19u werd voorgegaan door pater Petar Komljenović, een pas gewijd priester uit Split en geconcelebreerd door 388 priesters. De homilie werd verzorgd door pater Antonio Šakota. Tijdens de Mis werden alle intenties naar voren gebracht die de voorbije dagen genoteerd werden op een gigantisch doek dat opgesteld stond bij de Aanbiddingskapel. Na de Mis volgde nog een korte Aanbidding, gevolgd door de zending en zegen en het traditionele 'Singing Farewell', een muzikaal afscheid van het Jongerenfestival. Tijdens de zending ontvingen de vertegenwoordigers van de deelnemende landen een kruis en rozenkrans en een afbeelding van de Barmhartige Jezus.

Het ganse programma werd op internet gevolgd door 516.300 kijkers. Pastoor Marinko besloot het Jongerenfestival met de woorden: "We zijn aan het einde gekomen van het 27ste Jongerenfestival. We kunnen maar één woord zeggen: DANKJEWEL! Dank aan God, dankjewel aan Onze-Lieve-Vrouw, dankjewel aan iedereen die heeft deelgenomen aan de voorbereiding en uitvoering van het programma. Dankjewel aan alle lieve jonge vrienden!" Op de videoschermen verscheen intussen de boodschap: 'See you next year', tot volgend jaar! 

Lees meer...

De afsluitende Mis op de KruisbergZaterdag 6 augustus 2016, feest van de Gedaanteverandering van de Heer, eindigde het 27ste Jongerenfestival met de Heilige Mis om 5.00 uur op de Kruisberg. De Mis werd voorgegaan door pastoor Marinko Šakota. Het festival droeg als thema: "Wees barmhartig" en werd bijgewoond door tienduizenden jongeren uit 69 landen. Elke dag werd een kort filmpje getoond waarin enkele jongeren praten over barmhartigheid.

Het Jongerenfestival werd opgeluisterd door een 90-koppig koor en orkest onder leiding van professor Damir Bunoza en telde wel 20 verschillende nationaliteiten. Er werd voorzien in simultaanvertaling in 17 talen. Na afloop van het festival zei pastoor Marinko Šakota op Radio Mir: "Het doet de jongeren deugd om zoveel vreugde te zien, muziek, liederen en gebed te delen. Ik ben tevreden over het verloop, de prachtige getuigenissen en de ware geestelijke vernieuwing. Men zegt me dat dit het beste Jongerenfestival ooit was."

Lees meer...

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish