Verscheidene pelgrims op het Jongerenfestival vertellen over wat Medjugorje en deze dagen voor hen betekenen. Klik op titeltjes om het getuigenis te openen.

 

Mato uit Cepin (HR), eerst per fiets naar Medjugorje, daarna naar het seminarieTwee jonge vrienden, Mato en Matej uit Cepin, dichtbij Osijek in Kroatië kwamen met de fiets naar het Jongerenfestival. Ze arriveerden op 30 juli na een tocht van meer dan 800 kilometer. Mato vertelt dat het idee ontstond toen hij van vrienden hoorde dat ze twee jaar geleden ook per fiets op bedevaart kwamen: "Ik dacht van alleen te komen, maar Matej stelde voor om samen te rijden. We startten op 22 juli. Het was vaak moeilijk, maar Godzijdank zijn we er toch geraakt.

Ik was ook vorig jaar al op het Jongerenfestival. Het meest was ik onder de indruk van de geest van gebed bij zo veel jonge mensen, samen op één plaats verenigd in de liefde voor de Heer, ongeacht ieders herkomst." De 19-jarige Mato vertelt verder dat hij in september het noviciaat van de Franciscanen zal binnentreden: "Ik speelde vroeger voetbal, dat was het belangrijkste in mijn leven. Maar ik heb gezondigd en dat gaf het gevoel van een enorme ledigheid in me. Toen ik naar een gebedsavond ging, nam mijn leven een volledige ommekeer. De Heer heeft me geraakt. Ik zei Hem dat ik het goede wilde doen. Ik leerde eenvoudigweg de vreugde kennen van de Heer, en een vrede die Hij alleen kan schenken. Doorheen de tijd en door het gebed voelde ik dat de Heer mij roept om priester te worden. Dat maakt me heel gelukkig."

 

Zicht op de menigte vanaf het buitenaltaarOnder de vele pelgrims op het Jongerenfestival sprak Radio Mir Medjugorje met Ivona uit Virovitica in het noorden van Kroatië. Ivona kwam voor de derde keer naar Medjugorje en vertelt: "Ik kom altijd terug naar het Jongerenfestival omdat de Hemelmoeder mij hier uitnodigt. Ik verlang naar vrede en vreugde en die vind ik nergens behalve in Medjugorje. De biecht is voor mij de allermooiste ervaring hier. Wij, de jeugd uit zovele landen, zijn hier voor één en hetzelfde doel: de lofprijzing van de Heer. Daarnaast horen we getuigenissen die ons helpen en daarom kom ik zo graag naar Medjugorje."

Een andere bedevaarder, Donald uit Zagreb (HR), vertelt dat hij naar hier komt omdat hij in Medjugorje een vrede vindt die niet met woorden te beschrijven valt: "Ik kom de voorbije jaren telkens naar het Jongerenfestival. Men voelt hier werkelijk de aanwezigheid van de Gospa. We ervaren hier een diepgaande geestelijke hernieuwing. Ik wil me echt bekeren en een beter mens worden."

Sphia Lee uit Hong KongOp het Jongerenfestival was ook een groepje van 26 jongeren uit Hong Kong aanwezig. Onder hen de 18-jarige Sphia Lee. Zij vertelt dat de groep al 12 jaar naar het Jongerenfestival komt. In hun thuisland organiseren ze gelovige bijeenkomsten, houden geestelijke oefeningen en spreken over Medjugorje. Het was een lange reis naar Medjugorje, de groep bleef er gedurende 12 dagen. Over Medjugorje zegt Sphia: "Medjugorje is een plaats van bekering voor mij. Een plaats waar velen de Moeder van God ontmoeten en waar mensen gesterkt worden in die geestelijke ontmoeting in hun hart. De Gospa toont ons hier hoe te leven en hoe God te vinden. Zij verlangt ons naar de Hemel te leiden. Wanneer ik weer thuis ben, zal ik de liefde van de Gospa met me meedragen. Zij is zo zachtaardig en verlangt als Moeder onze bekering en keuze voor het goede. Overigens, veel mensen in Hong Kong hebben weet van de verschijningen in Medjugorje."

Joelle Modard uit ZwitserlandJoelle Modard is 21 jaar en komt uit Zwitserland. Het is haar 13de keer in Medjugorje. "Als klein meisje kwam ik al hier met mijn ouders, ook op momenten buiten het Jongerenfestival. Medjugorje is wonderlijk, ik vind hier vrede en heb ontzettend veel goede herinneringen in Medjugorje", vertelt Joelle. Ze voegt er nog aan toe dat ze elke keer weer iets nieuws ontdekt. "Het geeft zulk een ontzettende kracht in het leven. Het geestelijk leven van de jongeren in Zwitserland is erg arm. In elke parochie zijn er maar één of twee jongeren die geloven. Daarom besloten we speciale jongerenbijeenkomsten te organiseren voor onze regio. Daar gaan we op zoek naar Gods aanwezigheid. We houden zulke geestelijke bijeenkomsten omdat het beter is om gemeenschap te vormen dan alleen te staan in de parochie.

Medjugorje toont aan de jeugd en aan de ouderen dat het geloof springlevend is! Voor mij persoonlijk is het een hulp om mijn geloofsleven thuis verder te kunnen zetten. De Boodschap van Medjugorje is erg sterk en bemoedigend. Ze nodigt de mensen uit om te beminnen en gemeenschap te vormen. Het is fijn om zo veel mensen uit de hele wereld te zien. Het was erg ontroerend om te zien hoe sommige naties hier genade en vrede komen afsmeken."

De familie Nikolic uit ZwitserlandHet gebeurt wel vaker dat ganse gezinnen naar Medjugorje komen om het Jongerenfestival mee te maken. Zo ook de ouders en kinderen van de familie Nikolic, een Kroatisch gezin uit Zurich (S). Mama Ljiljana is moeder van vier kinderen en komt met hen al vele jaren naar het Jongerenfestival: "Wij komen hier niet voor het eerst en telkens gaan onze kinderen mee. Wij proberen Medjugorje bekend te maken bij onze familie, vrienden en zelfs op het werk." Vader Nikolic valt zijn echtgenote bij en vertelt dat ze al 20 jaar naar Medjugorje komen.

Voor Ana Cassignol (31) uit Paraguay was het de eerste Medjugorjebedevaart. "Het was niet eenvoudig om naar hier te komen. Ik probeer de Boodschappen van Onze-Lieve-Vrouw te volgen. Ze hebben mijn hart geraakt en me tot bekering gebracht. Ze inspireren me om mezelf te veranderen en mijn geestelijk leven te herstellen en hernieuwen. Ik voel dat de Boodschap van Maria zo sterk is. Veel zaken in ons land en in onze gemeenschap gebeuren door het gebed en de voorspraak van Maria. Onze-Lieve-Vrouw van Medjugorje is beroemd in Paraguay. Het enige probleem is dat het voor ons erg duur is om naar hier te komen. Maar de mensen volgen wat hier gebeurt en lezen de Boodschappen op websites en Facebook. Op Spaanse websites kunnen we alle informatie over Medjugorje vinden."

De 16-jarige Benedikt uit BeierenBenedikt von Perger is 16 jaar en komt uit Duitsland. Hij is al voor de zestiende (!) keer in Medjugorje en is verwonderd over het aantal pelgrims dat dit jaar naar het Jongerenfestival is gekomen. De Aanbidding van het Heilig Sacrament vindt hij het mooiste van al, hoe de jeugd in stilte Jezus aanbidt en naar Hem kijkt. "Het is moeilijk om jonge mensen iets te laten doen in stilte want wanneer ze uitgaan zijn ze luide muziek gewend en hier zijn ze allemaal in volmaakte stilte. Ik ben daarvan danig onder de indruk.

Ik kom hier elk jaar en ik ben er vol van. Het geestelijk leven van ons die uit Beieren komen, is eerder pover. In mijn parochie zijn er amper jongeren die naar de kerk gaan. De kerken zijn leeg en je ziet er alleen oudere mensen. Niemand gaat nog te biechten. We zijn met een autocar gekomen en het is zo mooi te horen dat mensen hier te biechten zijn geweest na vele, vele jaren en zich nu bevrijd voelen.

Helaas zijn er priesters in Duitsland die de Biecht wegwuiven en zeggen dat alles wel goed komt uit zichzelf. Maar hier ligt de nadruk op de Biecht. Biecht toch mensen, en je voelt je weer helemaal vrij! Als ik hier de volle biechtstoelen zie, ben ik helemaal in de wolken", vertelt de jongeman. Hij voegt er nog aan toe dat hij bijzonder graag in Medjugorje is.

"Mijn moeder kwam al naar hier, nog voor ik geboren was. Medjugorje werd een dagelijkse realiteit voor me. Ik kom er altijd graag terug. Het doet me veel plezier dat er ook priesters naar hier komen want zij worden hier gesterkt voor het werk in de parochie. Ik zal thuis zeggen: "Mensen, ik was in Medjugorje. Ik heb daar iets ervaren... je moet gaan biechten, je moet de rozenkrans bidden, je moet je leven toewijden aan God en je zult zijn Liefde ontdekken!" Daarom, als meer priesters, politici en ambtenaren naar hier zouden komen, zou de wereld er helemaal anders uitzien."

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish