God spreekt op velerlei wijzen

halomedjugorje140803

Wie niet beter zou weten, kan denken dat het 25ste Jongerenfestival letterlijk en figuurlijk overschaduwd werd door bijzondere natuurfenomenen. Zondag 3 augustus verscheen op het middaguur een gigantische en prachtige zonnehalo aan het firmament. Duizenden pelgrims hielden halt om naar het bijzondere verschijnsel te staren. Deze halo -een halo is een kring van (meestal) 22 graden rondom de zon of maan- was bijzonder scherp en door zijn donkergrijs contrasterende kleur zeer goed waarneembaar. Veel mensen dachten aan een zonnewonder, maar voor dit zeldzaam weerfenomeen bestaat een normale wetenschappelijke verklaring. Feit blijft wel dat God tot ons spreekt door natuurlijke en bovennatuurlijke tekenen. Daarvan was dit prachtig schouwspel in Medjugorje absoluut een bewijs. Erg indrukwekkend.

Daags nadien, maandag 4 augustus, vond rond 11 uur in de ochtend een aardbeving plaats met een kracht van 3,3 op de schaal van Richter. Het episch centrum lag in Citluk, op een boogscheut van Medjugorje en kon dan ook tot in het bedevaartsoord gevoeld worden. Gelukkig geraakte niemand gewond, noch werd er schade gemeld.

Zilveren editie grootste en best georganiseerde festival ooit

Maar genoeg over natuurextremen, het 25ste Mladifest gaat vooral de geschiedenisboeken in als het meest inhoudelijke en tegelijk meest sfeervolle Jongerenfestival ooit. Daarnaast was deze zilveren jubileumeditie ook het grootste en best georganiseerde festival aller tijden. In de media wordt het aantal deelnemers geschat op 80.000! Bedevaart.net was erbij. Het genoemde aantal kan naar onze ervaring en vermoedens best wel eens kloppen. Er waren opnieuw beduidend meer aanwezigen dan in vorige edities. De deelnemers kwamen uit meer dan 60 verschillende landen, uit alle continenten en uithoeken van de wereld. Er werd ter plaatse in simultaanvertaling voorzien in 17 talen, terwijl de mysteries van de rozenkrans voorgebeden werden in 25 verschillende talen.

Enkele vrijwillige medewerkers van de Franciscaanse jeugdEen bijzondere rol was ook weggelegd voor de Franciscaanse jongeren van de parochie die in hun rode vrijwilligers-t-shirts het beste van zichzelf gaven. Sommigen bemanden een verkoopstandje, anderen begeleidden de danspasjes tijdens de ontspanningsmomenten waarop muziek gespeeld werd, en nog anderen fungeerden als steward tijdens de H. Communie. Ook toezicht houden rond de kerk en zorgen voor de schoonmaak deden de in totaal 150 van deze lovenswaardige jongeren.

Pluimpje voor koor en orkest

orkest

Ook het koor en het orkest verdient alle lof. De muziek werd verzorgd door leden uit 24 landen en stond voor het vijfde jaar op rij onder leiding van dirrigent professor Damir Bunoza, die het koor en orkest voortreffelijk en vaak aangrijpend werk liet afleveren. Een speciale vermelding gaat ook naar de zusjes Julie en Alies De Wilde die de Nederlandse zang verzorgden, kippenvel! In totaal telden koor en orkest 60 zangstemmen en 25 muzikanten. Samen repeteerden ze meer dan een maand op alle nummers!

Kardinaalsgroet

Kardinaal Schönborn zond zijn groet aan de deelnemers van het 25ste JongerenfestivalNet als de voorbije jaren mocht Medjugorje ook nu een groet en zegenwens van kardinaal Christoph Schönborn van Wenen (A) ontvangen:

"Met grote vreugde wil ik ook deze zomer alle jongeren die momenteel in Medjugorje zijn, mijn hartelijke groeten overmaken. Bidden we allen tot de Gospa, in het bijzonder om bijstand voor onze Paus Franciscus. Hij wilt ons allen vernieuwen in de vreugde van het evangelie. Moge God hem alle kracht schenken die nodig is om ons in vervoering te brengen voor het evangelie en de evangelisatie.

Bidden we ook vurig tot de Gospa, de Koningin van de Vrede, voor vrede in het Heilig Land, in het Midden Oosten en in Oekraïne. En ik bid ook tot de Gospa, dat Zij u allen zegent en beschermt! En dat Zij u helpt om Jezus ten volle te vertrouwen, in iedere situatie van uw leven! En alstublieft, bid ook voor mij. Ik ben met mijn hart bij u in deze gezegende dagen. Wil voor mij de Gospa bedanken voor alles wat Zij ons schenkt.
Uw Christoph Kardinaal Schönborn"

Unieke luchtbeelden

In opdracht van de parochie verzorgde Fotostudio Djani uit Medjugorje voor een bijzonder unicum. Op verschillende momenten tijdens het Jongerenfestival werd het terrein overvlogen met een drone voorzien van een fotocamera. Dat leverde erg spectaculaire beelden op.

Unieke luchtbeelden van het Jongerenfestival 2014De drone van Foto Djani in de lucht boven MedjugorjeUnieke luchtbeelden van het Jongerenfestival 2014Het kaarsje links onderaan op de foto was voor u!

Tijdens het Jongerenfestival werd naar jaarlijkse gewoonte een kaarsje gebrand voor de intenties van alle bezoekers van Bedevaart.net, ook voor u!

Verscheidene pelgrims op het Jongerenfestival vertellen over wat Medjugorje en deze dagen voor hen betekenen. Klik op titeltjes om het getuigenis te openen.

 

Mato uit Cepin (HR), eerst per fiets naar Medjugorje, daarna naar het seminarieTwee jonge vrienden, Mato en Matej uit Cepin, dichtbij Osijek in Kroatië kwamen met de fiets naar het Jongerenfestival. Ze arriveerden op 30 juli na een tocht van meer dan 800 kilometer. Mato vertelt dat het idee ontstond toen hij van vrienden hoorde dat ze twee jaar geleden ook per fiets op bedevaart kwamen: "Ik dacht van alleen te komen, maar Matej stelde voor om samen te rijden. We startten op 22 juli. Het was vaak moeilijk, maar Godzijdank zijn we er toch geraakt.

Ik was ook vorig jaar al op het Jongerenfestival. Het meest was ik onder de indruk van de geest van gebed bij zo veel jonge mensen, samen op één plaats verenigd in de liefde voor de Heer, ongeacht ieders herkomst." De 19-jarige Mato vertelt verder dat hij in september het noviciaat van de Franciscanen zal binnentreden: "Ik speelde vroeger voetbal, dat was het belangrijkste in mijn leven. Maar ik heb gezondigd en dat gaf het gevoel van een enorme ledigheid in me. Toen ik naar een gebedsavond ging, nam mijn leven een volledige ommekeer. De Heer heeft me geraakt. Ik zei Hem dat ik het goede wilde doen. Ik leerde eenvoudigweg de vreugde kennen van de Heer, en een vrede die Hij alleen kan schenken. Doorheen de tijd en door het gebed voelde ik dat de Heer mij roept om priester te worden. Dat maakt me heel gelukkig."

 

Zicht op de menigte vanaf het buitenaltaarOnder de vele pelgrims op het Jongerenfestival sprak Radio Mir Medjugorje met Ivona uit Virovitica in het noorden van Kroatië. Ivona kwam voor de derde keer naar Medjugorje en vertelt: "Ik kom altijd terug naar het Jongerenfestival omdat de Hemelmoeder mij hier uitnodigt. Ik verlang naar vrede en vreugde en die vind ik nergens behalve in Medjugorje. De biecht is voor mij de allermooiste ervaring hier. Wij, de jeugd uit zovele landen, zijn hier voor één en hetzelfde doel: de lofprijzing van de Heer. Daarnaast horen we getuigenissen die ons helpen en daarom kom ik zo graag naar Medjugorje."

Een andere bedevaarder, Donald uit Zagreb (HR), vertelt dat hij naar hier komt omdat hij in Medjugorje een vrede vindt die niet met woorden te beschrijven valt: "Ik kom de voorbije jaren telkens naar het Jongerenfestival. Men voelt hier werkelijk de aanwezigheid van de Gospa. We ervaren hier een diepgaande geestelijke hernieuwing. Ik wil me echt bekeren en een beter mens worden."

Sphia Lee uit Hong KongOp het Jongerenfestival was ook een groepje van 26 jongeren uit Hong Kong aanwezig. Onder hen de 18-jarige Sphia Lee. Zij vertelt dat de groep al 12 jaar naar het Jongerenfestival komt. In hun thuisland organiseren ze gelovige bijeenkomsten, houden geestelijke oefeningen en spreken over Medjugorje. Het was een lange reis naar Medjugorje, de groep bleef er gedurende 12 dagen. Over Medjugorje zegt Sphia: "Medjugorje is een plaats van bekering voor mij. Een plaats waar velen de Moeder van God ontmoeten en waar mensen gesterkt worden in die geestelijke ontmoeting in hun hart. De Gospa toont ons hier hoe te leven en hoe God te vinden. Zij verlangt ons naar de Hemel te leiden. Wanneer ik weer thuis ben, zal ik de liefde van de Gospa met me meedragen. Zij is zo zachtaardig en verlangt als Moeder onze bekering en keuze voor het goede. Overigens, veel mensen in Hong Kong hebben weet van de verschijningen in Medjugorje."

Joelle Modard uit ZwitserlandJoelle Modard is 21 jaar en komt uit Zwitserland. Het is haar 13de keer in Medjugorje. "Als klein meisje kwam ik al hier met mijn ouders, ook op momenten buiten het Jongerenfestival. Medjugorje is wonderlijk, ik vind hier vrede en heb ontzettend veel goede herinneringen in Medjugorje", vertelt Joelle. Ze voegt er nog aan toe dat ze elke keer weer iets nieuws ontdekt. "Het geeft zulk een ontzettende kracht in het leven. Het geestelijk leven van de jongeren in Zwitserland is erg arm. In elke parochie zijn er maar één of twee jongeren die geloven. Daarom besloten we speciale jongerenbijeenkomsten te organiseren voor onze regio. Daar gaan we op zoek naar Gods aanwezigheid. We houden zulke geestelijke bijeenkomsten omdat het beter is om gemeenschap te vormen dan alleen te staan in de parochie.

Medjugorje toont aan de jeugd en aan de ouderen dat het geloof springlevend is! Voor mij persoonlijk is het een hulp om mijn geloofsleven thuis verder te kunnen zetten. De Boodschap van Medjugorje is erg sterk en bemoedigend. Ze nodigt de mensen uit om te beminnen en gemeenschap te vormen. Het is fijn om zo veel mensen uit de hele wereld te zien. Het was erg ontroerend om te zien hoe sommige naties hier genade en vrede komen afsmeken."

De familie Nikolic uit ZwitserlandHet gebeurt wel vaker dat ganse gezinnen naar Medjugorje komen om het Jongerenfestival mee te maken. Zo ook de ouders en kinderen van de familie Nikolic, een Kroatisch gezin uit Zurich (S). Mama Ljiljana is moeder van vier kinderen en komt met hen al vele jaren naar het Jongerenfestival: "Wij komen hier niet voor het eerst en telkens gaan onze kinderen mee. Wij proberen Medjugorje bekend te maken bij onze familie, vrienden en zelfs op het werk." Vader Nikolic valt zijn echtgenote bij en vertelt dat ze al 20 jaar naar Medjugorje komen.

Voor Ana Cassignol (31) uit Paraguay was het de eerste Medjugorjebedevaart. "Het was niet eenvoudig om naar hier te komen. Ik probeer de Boodschappen van Onze-Lieve-Vrouw te volgen. Ze hebben mijn hart geraakt en me tot bekering gebracht. Ze inspireren me om mezelf te veranderen en mijn geestelijk leven te herstellen en hernieuwen. Ik voel dat de Boodschap van Maria zo sterk is. Veel zaken in ons land en in onze gemeenschap gebeuren door het gebed en de voorspraak van Maria. Onze-Lieve-Vrouw van Medjugorje is beroemd in Paraguay. Het enige probleem is dat het voor ons erg duur is om naar hier te komen. Maar de mensen volgen wat hier gebeurt en lezen de Boodschappen op websites en Facebook. Op Spaanse websites kunnen we alle informatie over Medjugorje vinden."

De 16-jarige Benedikt uit BeierenBenedikt von Perger is 16 jaar en komt uit Duitsland. Hij is al voor de zestiende (!) keer in Medjugorje en is verwonderd over het aantal pelgrims dat dit jaar naar het Jongerenfestival is gekomen. De Aanbidding van het Heilig Sacrament vindt hij het mooiste van al, hoe de jeugd in stilte Jezus aanbidt en naar Hem kijkt. "Het is moeilijk om jonge mensen iets te laten doen in stilte want wanneer ze uitgaan zijn ze luide muziek gewend en hier zijn ze allemaal in volmaakte stilte. Ik ben daarvan danig onder de indruk.

Ik kom hier elk jaar en ik ben er vol van. Het geestelijk leven van ons die uit Beieren komen, is eerder pover. In mijn parochie zijn er amper jongeren die naar de kerk gaan. De kerken zijn leeg en je ziet er alleen oudere mensen. Niemand gaat nog te biechten. We zijn met een autocar gekomen en het is zo mooi te horen dat mensen hier te biechten zijn geweest na vele, vele jaren en zich nu bevrijd voelen.

Helaas zijn er priesters in Duitsland die de Biecht wegwuiven en zeggen dat alles wel goed komt uit zichzelf. Maar hier ligt de nadruk op de Biecht. Biecht toch mensen, en je voelt je weer helemaal vrij! Als ik hier de volle biechtstoelen zie, ben ik helemaal in de wolken", vertelt de jongeman. Hij voegt er nog aan toe dat hij bijzonder graag in Medjugorje is.

"Mijn moeder kwam al naar hier, nog voor ik geboren was. Medjugorje werd een dagelijkse realiteit voor me. Ik kom er altijd graag terug. Het doet me veel plezier dat er ook priesters naar hier komen want zij worden hier gesterkt voor het werk in de parochie. Ik zal thuis zeggen: "Mensen, ik was in Medjugorje. Ik heb daar iets ervaren... je moet gaan biechten, je moet de rozenkrans bidden, je moet je leven toewijden aan God en je zult zijn Liefde ontdekken!" Daarom, als meer priesters, politici en ambtenaren naar hier zouden komen, zou de wereld er helemaal anders uitzien."

Het programma-overzicht

Elke ochtend (behalve zondag) startte het Jongerenfestival met een gebedsmoment geleid door pastoor Marinko Sakota, gevolgd door catechese door Pater Ante Vučković. Pater Ante woont en werkt als professor in Split (HR). Hij nam ook dagelijks de Homilie van de internationale Avondeucharistie voor zijn rekening. Hierdoor was er duidelijk meer éénvormigheid in het geloofsonderricht waar te nemen.

Tijdens het Jongerenfestival werden alle aanwezigen uitgenodigd hun intenties, gebeden en geestelijke overwegingen te noteren op een spandoek van meer dan 100m lang. Dit werd op de slotavond naar voren gedragen bij de voorbeden.


Donderdag 31 juli - Laat ons de Heer loven en prijzen

Een beeld van de Eucharistieviering tijdens de openingsavond335 priesters concelebreerden de openingsliturgie van het 25ste Jongerenfestival, die voorgegaan werd door Pater Miljenko Steko, provinciaal overste van de Franciscanen. "Laat ons de Heer loven en prijzen", was zijn motto. Tijdens het Rozenkransgebed gingen de hemelsluizen open, maar bij de start van de avondliturgie dreven de regenwolken weg en zou het de rest van het Jongerenfestival niet meer noemenswaardig regenen.

Aan de voorstelling van de landen namen jongeren uit 60 naties deel. Vertegenwoordigers uit nog meer landen arriveerden later tijdens het Jongerenfestival. De avond werd besloten met een mooie Eucharistische Aanbidding.


Vrijdag 1 augustus - Een onvergetelijke avond vol licht

Het Jongerenfestival startte met de beklimming van de Verschijningsberg om 6 uur in de ochtend. Pastoor Marinko herinnerde de aanwezigen aan het nieuwe, geopende logo van het Jongerenfestival: "Open uw handen, open uw hart... en bidden we samen 'Kom, Schepper Geest, neem bij ons uw intrek'."

Na het ochtendgebed en de dagelijkse catechese kwam dr. Vlado Milaković uit Zagreb aan het woord. Hij vond in de gemeenschap 'Barmhartige Vader' genezing voor alcohol-, drugs- en (vooral) gokverslaving. De kleine Maja uit het weeshuis Moeders Dorp zag haar droom in vervulling gaan en mocht een liedje zingen voor de tienduizenden enthousiaste toehoorders.

Mario Cucciardi uit Malta, vader van twee kinderen en getrouwd sedert 24 jaar kwam getuigen over hoe Medjugorje hem geholpen had om grote dieptepunten in zijn leven te overwinnen, vooral het plotse verlies van naasten. Daarna hield Bisschop mgr. Domenico Sigallini naar goede jaarlijkse gewoonte een toespraak (catechesemoment) voor de jongeren.

Tot ieders vreugde kwam vervolgens zienster Marija Pavlovic-Lunetti vertellen over haar dagelijkse ontmoetingen met de Gospa. Afgelopen jaren getuigden de zieners telkens in het parkje tegenover de kerk omdat de lokale bisschop hen verboden had nog langer bij het altaar te getuigen. Dat verbod blijkt minstens versoepeld te zijn want later zouden ook nog Ivan, Mirjana en Jakov hun opwachting maken.

Het laatste getuigenis van de dag kwam van Magnus MacFarlane-Barrow, oprichter en bezieler van Mary's Meals en werd besloten met een filmpje waarin hun werking toegelicht wordt:

Tijdens het gebed bij het Kruis verspreidde het licht zich vanaf het altaar door de ganse menigte pelgrims... wondermooi!De H. Mis werd werd voorgegaan door neomist Pater Tomislav Zubac en geconcelebreerd door 511 priesters, waaronder de Zwitserse bisschop voor de jeugd, mgr. Marian Eleganti. Na afloop van de avonddienst vond een gebed bij het Kruis plaats, een aangrijpend en wondermooi gebedsmoment waarbij alle kunstlicht gedoofd werd en kaarslicht vanaf het altaar verspreid werd en doorgegeven werd onder de tienduizenden gelovigen. Ondertussen speelden koor en orkest een ingetogen, prachtig nieuw lied "Shine your light". Een avond om nooit meer te vergeten...


Zaterdag 2 augustus - Mariaprocessie bij het buitenaltaar

Ook vandaag ochtendgebed en catechese waarna pastoor Marinko iets vertelt over zijn ontmoetingen met Pater Slavko. Manuel Reato uit Ivrea in Italië is 33 jaar en zit al sedert geboorte in een rolstoel. Sinds 1990 komt hij naar Medjugorje. Al die jaren heeft hij op zichzelf Kroatisch geleerd. Zijn leven is volkomen veranderd sedert hij hier de zin voor het kruis in zijn leven ontdekt heeft. Hij werkt al meerdere jaren voor het informatiecentrum in Medjugorje en zorgt er voor de Italiaanse vertalingen.

Charbel Maroun kwam vertellen over zijn Maranatha-bedevaart van vorig jaar met mgr. Léonard en zienster Vicka. Karolina Vidovic Kristo uit Kroatië sprak over sexueel misbruik van kinderen in de scholen.

De Eucharistieviering 's avonds werd opnieuw door meer dan 500 priesters geconcelebreerd. Nadien volgde een processie met het beeld van de Heilige Maagd doorheen de menigte pelgrims bij het buitenaltaar, afgerond met een korte Aanbidding van het Allerheiligste Sacrament.

Processie met het Mariabeeld bij het buitenaltaarProcessie met het Mariabeeld bij het buitenaltaarAanbidding na de Processie


Zondag 3 augustus - Cenacolodag

Getuigenis van ziener Ivan Dragicevic op het MladifestDeze dag stond in het teken van de Gemeenschap Cenacolo. In de voormiddag waren er H. Missen in de diverse talen. De getuigenissen 's namiddags werden geopend door ziener Ivan Dragicevic, gevolgd door een naamgenoot, Don Ivan van Cenacolo. Tenslotte getuigden verscheidene leden van Cenacolo.

De Avondmis werd voorgegaan door voormalig pastoor Branko Rados. Na afloop werd een filmpje getoond over het leven van Pater Slavko. Later op de avond beelde Cenacolo diverse taferelen uit de geloofsbelijdenis uit in de theatervoorstelling "Credo".


Maandag 4 augustus - Ontroerd door Belgisch getuigenis

Na het ochtendgebed en Pater Antes dagelijkse catechese ging het woord naar zienster Mirjana Dragicevic-Soldo die sprak over haar ontmoetingen met de Gospa en haar opdracht om te bidden voor de ongelovigen en de priesters. Ze besloot haar getuigenis dan ook met een aangrijpend woord van dank en lof voor pastoor Marinko Sakota.

Matija and Željka Milošić zijn twee jaar geleden getrouwd en spraken over kuisheid en de Kroatische beweging "Jeugd van het Mariaal hart". Diaken Antonio Strocchia uit Italië had drie dagen voor zijn getuigenis zijn dochter verloren, maar stond er toch op naar Medjugorje te komen om de jeugd te spreken over het geloof.

Tolk Lidija Paris, Leen en Eric Fourneau en zoon Eric jr.

Na de middagbreak volgde het langverwachte en unieke getuigenis van de familie Fourneau uit Geel (B). Hun verhaal hoe zij hun huis en hun hart opengesteld hebben voor mensen in nood was om helemaal stil van te worden. Ontroerend mooi! U kan hun getuigenis hieronder herbeluisteren. Het getuigenis werd afgelegd in het Frans omdat tolk Lidija Paris diende te kunnen vertalen naar het Kroatisch.

De Ierse priester Liam Lawton vertelde hoe hij samen met Pater Slavko het Jongerenfestival gesticht heeft en het idee aanbracht om tijdens de aanbidding na elke overweging een stilte te laten vallen en een liedje te spelen. Nabil Abu Nicola sprak over zijn leven in een gemeenschap in Nazareth en de betekenis van Medjugorje in zijn leven.

534 priesters concelebreerden de Avondmis, voorgegaan door Pater Bojan Rizvan. Na de H. Mis volgde een nieuw Aanbiddingsmoment van het Allerheiligste Sacrament.


Dinsdag 5 augustus - Een heerlijke muzikale slotavond

Salvador Iniguez Morales uit MexicoSalvador Iniguez Morales kwam, na ochtendgebed en catechese, vertellen over hoe hij op 10-jarige leeftijd Medjugorje leerde kennen via zijn grootmoeder. Nu probeert hij zo goed mogelijk te leven naar de Boodschappen van de Gospa. Jarenlang leidde hij een dubbelleven: overdag werkte hij op de geriatrische afdeling van een ziekenhuis en 's nachts bezocht hij, gewapend met de rozenkrans en een Mariabeeld, prostituees, homostellen, travestieten en dieven om hen te vertellen over de liefde van God. Gewoonlijk stapte hij op een prostituee toe met de vraag: "Hoeveel vraagt u?" Wanneer zij hem haar tarief meedeelde, antwoordde hij: "Heeft iemand u ooit verteld dat u veel meer waard bent, namelijk elke druppel van Christus' bloed?" En dan vertelt hij over de Boodschappen.

Valentina Pavsyukova uit Oekraïne leerde het Onze Vader van haar grootmoeder. Met 18 jaar kreeg ze toegang tot de Verenigde Staten. Ze kwam er in contact met de Katholieke kerk, bekeerde zich en leerde Medjugorje kennen. Via enkele omwegen in de zoektocht naar haar ware roeping stichtte ze uiteindelijk een humanitaire organisatie “Chalice of Mercy” die instaat voor de bescherming van het leven. In het kader daarvan slaagde ze erin reeds 700 voorheen communistische gyneacologen op congres te laten komen in Medjugorje! Valentina leeft in Medjugorje, in de gebedsgemeenshap “Light of Mary”.

Pater Charles Mangano uit de VS kwam in augustus 1984 voor de eerste keer naar Medjugorje. Reeds in 1997 legde hij op vraag van Pater Slavko getuigenis af op het toenmalige Jeugdfestival. Hij tracht mensen via muziek bij God te brengen. Hij werkt als priester in Merrick, New York en wijdde zijn priesterschap toe aan de Heilige Maagd.

Mgr. Eleganti uit ZwitserlandZiener Jakov Colo bedankt God dat de Hemelmoeder al zo lang onder ons komt. Hij bedankte ook Maria zelf, dat Zij ons geroepen heeft. Jakov vraagt iedereen om apostel en licht voor deze wereld te zijn. Na afloop van zijn conferentie bracht hij nog enkele liederen, samen met zijn Kroatische vrienden Alen Nižetić en Maja Blagdan. Tenslotte sprak mgr. Marian Eleganti, een 58-jarige Benedictijn en Zwitsers bisschop voor de jeugd, over de herkomst en de betekenis van de benaming 'Moeder Gods'.

De avondliturgie werd voorgegaan door Pater Dario Galic en geconcelebreerd met 524 priesters. Gedurende het ganse Jongerenfestival konden de deelnemers hun intenties, gebeden en geestelijke overwegingen op een gigantische rol spandoek noteren. Dit doek werd tijdens de voorbeden van deze laatste avondmis naar voren gebracht door de vrijwillige medewerkers aan het festival. En jawel, ook ù stond vermeld op dat doek!

Mensen noteren hun gebedsintenties op het doekGebed voor alle bezoekers van Bedevaart.net en alle Belgische en Nederlandse MedjugorjevriendenHet spandoek wordt naar voren gebracht tijdens de voorbeden van de laatste AvondeucharistieSlotzegen door de priesters

De dienst werd gevolgd door een massale zegen met alle priesters die zich onder de jongeren mengden. Naar goede gewoonte volgde daarop een uitbundig en bijzonder sfeervol muzikaal afscheid van Medjugorje. Tot in de late uurtjes bleven vele tienduizenden pelgrims genieten van de prachtige muziek en de opperbeste sfeer.


Donderdag 6 augustus -  Slotviering

De afsluitende Mis op de KruisbergDe Jongerenfestival werd ook dit jaar afgesloten met een H. Mis op de Kruisberg. Het was pastoor Marinko Sakota zelf die voorging in deze Eucharistie.

  • Shine your light:
  • Come and fill this temple:

  • Come and fill this temple vanuit het publiek
  • Ook de jongeren kunnen een stukje zingen! "Let it shine":

Het nieuwe logo van het JongerenfestivalLuchtfoto van het JongerenfestivalTot volgend jaar!

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish