De banner van het 24ste JongerenfestivalDe 24ste editie van het Mladifest of Jongerenfestival in Medjugorje was in velerlei opzichten een jaargang om nooit te vergeten.  Vooreerst was er de uitzonderlijk goede, amicale sfeer onder de gelovigen die uit 60 landen van over de hele wereld naar Medjugorje gekomen waren.  Daarnaast droegen een aantal infrastructurele maatregelen bij tot een aangenamere beleving van het Jongerenfestival.  Daarvoor zorgden zowel het plaveien van de zone rond het buitenaltaar, het overkappen van de nieuwe biechtstoelen naast de kerk, als de tientallen nieuwe, extra zitbankjes in het veld achter de bestaande zitbanken.  Door deze ingrepen konden de aanwezigen in meer comfortabele omstandigen luisteren naar de talrijke getuigenissen, catechesemomenten, roepings-, bekerings- en genezingsverhalen.

De overkapping bij de nieuwe biechtstoelenDe nieuwe zitbankjes bij het buitenaltaarZelfsmeltende kaars

Maar nog twee andere 'factoren' maakten Mladifest 2013 tot een onvergetelijke ervaring.  De grote hitte was zelfs voor Medjugorje ongeëvenaard.  Medjugorje kent in augustus 'normale' zomertemperaturen van zowat 35°C.  In warme jaren zoals 2012 durft het kwik al eens te flirten met de 40-gradengrens.  Maar dit jaar was de hitte ronduit verzengend.  Wij noteerden rond het middaguur temperaturen van 41°, 42° en 44°C.  Sommige bronnen gewagen zelfs van 47°C en maken melding van kaarsjes die uit zichzelf begonnen te smelten door de grote warmte.  Toch viel er onder de deelnemers geen jammerklacht te noteren, integendeel.  Je zag verscheidene groepjes opduiken met een plantenspuit.  Deze kon aan een van de vele kraantjes gratis gevuld worden met heerlijk fris water, waarna men de medepelgrims (en dankbare omstaanders) op een deugddoende 'nevelbeurt' trakteerde.  Zo maakte de jeugd van de nood een broederlijke deugd! 

Tenslotte, en misschien nog het meest van al, was dit Jongerenfestival uniek omwille van het belangrijke aandeel van de Belgische familie De Wilde in het welslagen van dit 24ste Mladifest.  Omwille van de verjonging van koor en orkest moesten we dit jaar noodgedwongen afscheid nemen van Belgiës trots Jo Landers, die vele jaren het Gloria verzorgde op het Jongerenfestival, samen met vele andere liederen waarin zijn stem duidelijk weerklonk.  We zijn en blijven zeer trots en dankbaar voor de jarenlange, grote inzet en hopen hem nog vaak te mogen horen!

Getuigenis door Tony en Dominique De Wilde en kinderenOnbedoeld trad dit jaar een andere Belgische vertegenwoordiging op het voorplan.  De familie De Wilde was tot onze grote verrassing de allereerste om de spits van het Jongerenfestival af te bijten en opende zowaar de getuigenissen met een eerste en absoluut hoogtepunt.  U kunt hun (Engelstalig) getuigenis hieronder herbeluisteren.  Verder naar onder op deze pagina ziet u hen op video met vertaling naar het Duits.  Ook het Marialied dat zoon Karel componeerde en samen met zussen Julie en Alies uitvoerde ter ere van de huwelijksverjaardag van hun ouders, kunt u hieronder beluisteren of onderaan deze pagina op video bekijken.

In zijn getuigenis vertelt Karel onder meer hoe hij aan het conservatorium studeert voor dirigent.  Dat viel niet in dovemansoren!  De dagen nadien zagen we hem regelmatig de plaats innemen van de reguliere dirigent en nam hij op schitterende wijze leiding over koor en orkest.  Ook Karels zussen mag een glansrol toebedicht worden als (solo)zangeressen en voorbidders.  Hun Nederlandstalige voorbede "voor al wie via internet verbonden is met Medjugorje" klonk Bedevaart.net natuurlijk... als muziek (!) in de oren.

Ook Nederland was op het Jongerenfestival!De parochie van Medjugorje maakt geen officieel aantal aanwezigen bekend, maar na verscheidene jaartjes deelname aan het Jongerenfestival schatten wij het aantal op zowat 40.000 deelnemers.  Wij zagen tal van Belgische vlaggen én een delegatie uit Nederland.  In totaal zullen zowat 350 pelgrims uit België en Nederland de lage landen vertegenwoordigd hebben.  Het aantal concelebrerende priesters werd wel formeel meegedeeld.  Dat varieerde van 478 tot 515 herders.  Thema dit jaar was: "Geloof dat werkzaam is door de liefde." (Gal. 5:6)

Van Mgr. Christoph Schönborn kwam volgende begroeting: "Lieve jonge vrienden van de Gospa, uit het verre Chili waar ik na de Wereldjongerendagen in Rio enkele dagen verblijf, schenk ik u allen mijn hartelijke groet!  Meer dan drie miljoen jongeren waren in Rio.  Paus Franciscus heeft hen allen aangemoedigd om naar alle mensen te gaan en hen uit te nodigen om discipelen van Jezus te worden.  U bent nu met zeer velen in Medjugorje om de uitnodiging van de Moeder des Heren te horen: "Doet alles wij Hij u zeggen zal!"  Over de hele wereld zijn jonge mensen aan het ontwaken, laten zich door Jezus roepen, houden van zijn Moeder en zijn bereid te getuigen van de Blijde Boodschap.  Ik dank u daarvoor! Rijke zegen en vreugde van Jezus in uw hart!", uw Christoph Kardinaal Schönborn.

Aan het begin van het Jongerenfestival werden honderden blauwe en witte ballonnen opgelaten.  Aan elke ballon hing een briefje met één Boodschap van Onze-Lieve-Vrouw uit Medjugorje.  Ook op die manier werd al het goede uit Medjugorje verspreid over de hele wereld!

Tijdens het Jongerenfestival werd gebeden en een kaarsje gebrand voor alle bezoekers van Bedevaart.net.  De Bosnische staatstelevisie nam een interview af met uw webbeheerder.

Interview van uw webbeheerder op de staatstelevisie van Bosnië-HerzegovinaKaarsje voor al onze websitebezoekersBallonnen met Boodschap voor de wereld


Het logo van het 24ste Jongerenfestival(Her)beleef het 24ste Jongerenfestival

Ook nu weer biedt Bedevaart.net graag de gelegenheid het Jongerenfestival te herbeleven:

Van enkele hoogtepunten vindt u hieronder een filmpje:

1 augustus - Intrede
 

1 augustus - Opening van het Jongerenfestival
 

1 augustus - Aanbidding van het Allerheiligste Sacrament
 

2 augustus - Getuigenis door de familie De Wilde uit België
 

 

2 augustus - Avé Maria door de familie De Wilde uit België
 

3 augustus - Cenacolo-opvoering van het Credo
 

5 augustus - Singing Farewell - een muzikaal dankwoord en afscheid
 

Rustaltaar


Rustaltaar tijdens de processie 

 

Rustaltaar tijdens de processie door het dorp

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish