Persconferentie van mgr. Hoser (links) tijdens zijn bezoek aan MedjugorjeBisschop Henryk Hoser heeft bij nieuwswebsite Il Giornale verduidelijking verschaft bij zijn eerdere uitspraken over officiële bedevaarten naar Medjugorje: "Het is waar wat ik gezegd heb, maar de toonaard werd misschien wat overdreven, maar het is absoluut zo dat Medjugorjebedevaarten om te bidden geen enkel probleem vormen, op voorwaarde dat ze spiritueel zijn en niet gericht op de Verschijningen aan de zieners. Tegelijk kan ik zeggen dat de Mariacultus in Medjugorje absoluut niet verboden is, integendeel! Dit mag altijd, dat is iets universeels. Er is geen toelating nodig om te bidden tot Onze-Lieve-Vrouw!

- U zei dat het oude decreet van de Bisschoppenconferentie van Joegoslavië van voor de oorlogen niet langer van kracht is. Klopt dat?
Mgr. Hoser: "Ik bevestig dit. In het begin waren bedevaarten uitzonderlijk en tijdens de oorlogen vond men dit de juiste handelswijze. Dat decreet  is niet langer actief..."

- Hoe moeten bedevaartgangers zich dan gedragen?
Mgr. Hoser: "Er is een verschil tussen geloofsbeleving en Verschijningen. Als een bisschop bedevaarten wilt organiseren om in Medjugorje te bidden tot Onze-Lieve-Vrouw, kan hij dat zonder enig probleem. Maar als de bedevaarten de Verschijningen tot doel hebben, kunnen we dat niet goedkeuren.

- En waarom?
Mgr. Hoser: "Omdat het probleem met de zieners nog niet opgelost is. Daar wordt aan gewerkt in het Vaticaan. Het document ligt bij het Staatssecretariaat van de Heilige Stoel en moet afgewacht worden. En natuurlijk hebben we een uitspraak van de Paus nodig nadat hij het verslag van de commissie Ruini kon bestuderen."

- Heeft u de zieners ontmoet?
Mgr. Hoser: "Ja, om precies te zijn, vier van hen."

- Wat vond u van hen? Wat denkt u ervan?
Mgr. Hoser: "Ik vond hen oké, maar ik kan hier niet over praten, het spijt me."

- En wat vond u van Medjugorje?
Mgr. Hoser: "Ik moet zeggen dat ik daar een correcte, Christocentrische, klassieke cultus vond. Ik vond er geen vreemde of ongewone aspecten voor de Kerk."

- En hoe gedragen de priesters zich die naar hier komen?
Mgr. Hoser: "Zij gedragen zich goed, ze horen veel biecht. Dit is geen vakantie-oord, er is geen reden om te denken dat de priesters naar hier komen om wat plezier te maken."

- U heeft een Albanese Kardinaal vermeld die de gelovigen in Medjugorje gezegend heeft nadat hij daarvoor goedkeuring kreeg van de Paus.
Mgr. Hoser: "Ja, Kardinaal Ernest Simoni heeft voor zijn komst aan de Heilige Vader gevraagd of hij mocht gaan en Paus Franciscus heeft gezegd dat hij dat absoluut mocht doen en dat hij er het Godsvolk mocht zegenen, ook in zijn naam."