Vince Owen uit Engeland kwam samen met zijn gezin op bedevaart naar Medjugorje. In 1988 kwam hij voor de eerste keer naar Medjugorje. Hij sprak Radio Mir Medjugorje over zijn ervaringen en het project 'Krizevac/Kruisberg'. "Wij werken aan een Kruisberg-project in Malawi. Door verschillende verhalen ontstond er een interessante link tussen Malawi, Engeland en de Kruisberg. Eén van die verhalen gaat terug tot 1983 toen mijn oom naar Medjugorje kwam.

Hij ervaarde een diepe vrede op de Kruisberg waarna zijn leven volkomen veranderde. Hij kreeg het idee om die vrede ook naar anderen te brengen en dacht erover een Kruisweg in te richten op een berg in Engeland. Er was echter niet veel animo voor dat project. Zelf woonde ik begin jaren '90 in Malawi en werkte er vijf jaar als vrijwilliger. Mijn oom kwam op bezoek en zag de film "Vrienden van Medjugorje in Malawi". Hij kwam in contact met de vrouw uit die film en samen besloten ze een replica van de Kruisberg te maken in Afrika. Amper enkele maanden later konden ze op de berg Michiru, dichtbij de stad Chilomani in een zeer arm deel van Afrika, een kruis oprichten dat identiek was aan dat op de Kruisberg in Medjugorje. Daarnaast openden ze ook een kinderopvang en noemden het Moeder Theresa.

Toen ik nogmaals naar Medjugorje kwam, realiseerde ik me dat we onze band met Medjugorje nog moesten versterken. Alles is een vrucht van Medjugorje. Eén van de redenen dat we de Kruisberg nabouwden, was dat veel mensen de kans niet hebben om naar Medjugorje te komen. Op deze manier hebben ze een stukje Medjugorje bij zich waar ze kunnen bidden en de vrede ervaren. Spoedig kwamen duizenden mensen naar hier en werd de kerk te klein. Het verlangen onstond om een grotere kerk te bouwen en zo bouwden we een kerk identiek aan deze van Medjugorje.

Daarna onstond het idee om een grote Kruisweg te maken door gans Afrika, met een statie in 14 verschillende landen. Naast de Kruisberg in Malawi willen we ook op andere plaatsen een Kruisberg op te richten in de nabije toekomst. We hopen dat deze plaatsen oorden van gebed, bekering en vrede mogen worden. Het zijn allemaal vruchten van Medjugorje.

Bron: Medjugorje.hr

Het nieuws van de replica van Medjugorje in Malawi kon u al eerder lezen op Bedevaart.net
Hieronder ziet u (nogmaals) de indrukwekkende foto's van dit project: