Het betonnen kruis op de KruisbergWoensdag 16 maart gedenkt Medjugorje de 82 ste verjaardag van de oprichting van het kruis op de Kruisberg en het vieren van de eerste Heilige Mis bij dat kruis. Het idee van de oprichting van dat kruis kwam van het Vaticaan. Bij aanvang van de 1900ste verjaardag van het sterven van Christus had Paus Pius XI de wens geuit om op zoveel mogelijk bergtoppen in de wereld een kruis op te richten.

Pater Bernardin Smoljan, de toenmalige pastoor van Medjugorje, was één van de mensen die dit idee opgepikt hebben. In 1934 stelde hij zijn idee voor aan de parochiegemeenschap en zijn voorstel werd aangenomen. De bewoners van Medjugorje hebben letterlijk de zware last op de schouders genomen en alle materiaal de berg opgedragen, die toen nog Šipovac of Granaatappelberg genoemd werd.

Eén maand later was het grote betonnen kruis klaar. Op 16 maart 1934 kon de pastoor het kruis inwijden en de eerste Heilige Mis vieren op de Kruisberg. Een kleine vijftig jaar later werd het kruis op de Kruisberg zowat een must voor de parochianen en de vele bedevaarders die Medjugorje bezoeken. Elke vrijdag wordt om 14u de Kruisweg op de Kruisberg gebeden. Twee jaar geleden, toen het kruis 80 jaar werd, werd een feestelijke academische zitting gehouden waarbij een documentaire te zien was over de oprichting ervan. Veel pelgrims hebben de Kruisberg beklommen om in de voetsporen te treden van de Lijdensweg van Jezus en om zijn Liefde te ontdekken.

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish