Het lichtgevende Mariabeeld gefotografeerd zonder enige andere lichtbronMaandagavond 23 september omstreeks 21 uur is een 40-jaar oud Mariabeeldje in de kamer van het ouderlijk huis van Vicka Ivankovic plots beginnen licht geven in het donker. Het nieuws ging rond als een lopend vuurtje en al gauw stonden honderden pelgrims en inwoners aan te schuiven bij het Blauwe Huis om een glimp van het fenomeen te kunnen opvangen. Eén voor één mochten ze na geduldig wachten Vicka's vroegere huis binnen.

Het beeld gloeide in de duisternis zonder dat er ook maar ergens een lampje brandde. Het beeld was veertig jaar lang in het bezit van Vicka's familie. Laura Marcazzan Budimir schreef op haar Facebookpagina vanuit Medjugorje: "Mamamia, vanavond rond 21u20 is een beeld van de Madonna in het geboortehuis van Vicka uit zichzelf licht beginnen geven! Alsof het van fosfor was! De mensen kwamen van overal om het te zien! Je kunt het niet fotograferen, de flits laat niet toe het op te merken. Je kunt het enkel met het blote oog zien. Het is prachtig!"

Honderden pelgrims en inwoners van Medjugorje vormden een wachtrij op Vicka's binnenplaats en op straat. De mensen mochten in kleine groepjes de trap op naar de eerste verdieping. De eersten die het zagen waren Italiaanse pelgrims die bij het Blauwe Huis kwamen bidden. Daarna zag Mirela het. Zij werkt in het winkeltje op het gelijkvloers. Daarna zag Vicka's broer Franjo (Franciscus) het fenomeen. Hij verwittigde zijn familie en die arriveerden rond 21u10.

Het beeld was fosforescerend, je zag de contouren van het beeld en je kon het aanraken. Het voelde normaal en koud aan", zei  Laura Marcazzan Budimir. Tussen 23u en 2u30 begon de gloed wat af te nemen. Daarna nam hij weer toe en na een tijdje doofde de gloed uit. Rond middernacht kon een foto gemaakt worden zonder flits (zie rechtsboven).

Vicka is zelf ook komen kijken naar het fenomeen. "Vicka was blij dat ze het licht gezien heeft. Ze knielde neer en bad voor het beeld", zegt Laura Marcazzan Budimir. De bezoekers waren diep onder de indruk, vaak zelfs sprakeloos nadat ze het Mariabeeld gezien hadden.

"Het valt echt niet te beschrijven, weet je. Ik heb geen woorden voor wat ik gezien heb. Je voelt je hart warm worden, ik weet niet hoe het komt, maar het is onbeschrijflijk. Je moet het meemaken om het te weten", zo vertelde een anonieme getuige aan de Kroatische nieuwssite Dnevnik.hr

"Het voelde eerst heel vreemd aan, alsof het iets paranormaals was. Je maakt zoiets niet elke dag mee, het lijkt wel de bekroning van alle mirakelen die we hier al gezien hebben, zoals genezingen. Het is werkelijk een onvergetelijke ervaring. Wie de kans heeft zou langs moeten komen om het zelf te zien... zolang het duurt natuurlijk", vertelt een jongeman in het filmpje. "Ik beschouw dit als een teken dat de mensen terug naar God zouden moeten gaan en beginnen geloven."

Laura Marcazzan Budimir is dezelfde mening toegedaan: "Dit is een teken voor de parochianen, zeker! Vooral voor de parochianen uit Bijakovici waar het huis gelegen is. Want waarom daar, in dat huis? En waarom nu, en niet een maand geleden? Op dit moment zijn er veel minder pelgrims. Vorige week zei een inwoner van Bijakovici: "We zouden terug moeten gaan bidden zoals 30 jaar geleden." Wel, dit is het antwoord. Het is een uitnodiging, speciaal voor de inwoners van Bijkovici, recht in het hart van Bijakovici.

Afgelopen nacht waren alle mensen die het zagen voor 80% Kroaten uit Medjugorje. En allemaal jongeren! Dat is belangrijk, jongeren en gezinnen moeten hierheen komen. Iedereen is nu benieuwd naar vanavond", zo verklaarde ze aan Medjugorje Today. 

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish