81ste verjaardag van het kruis op de Kruisberg 

Een beeld uit 2014, bij de 80ste verjaardag van het betonnen kruis op de KruisbergMaandag 16 maart 2015 viert de parochie van Medjugorje de 81ste verjaardag van de oprichting van het betonnen kruis op de Kruisberg met een plechtige Eucharistieviering. Het kruis werd door parochianen gebouwd 52 dagen tijd, nadat pastoor Bernardin Smoljan hen daartoe uitgenodigd had op 21 januari 1934. Het kruis werd opgetrokken naar aanleiding van een Jubeljaar waarin de passie van onze Redder herdacht werd. Ingenieur Simun Boras uit Mostar tekende een bouwplan voor het betonnen kruis en Ante Dugandzic Redzo was verantwoordelijk werkleider.

Op 12 april werd een boeteprocessie naar de top van de Kruisberg georganiseerd en vierde men de Eucharistie. In september 1935 werd de Kruisverheffing gevierd bij het kruis. Vandaag is het één van de meest bezochte gebedsplaatsen in Medjugorje. Bedevaarders en parochianen verzamelen nog steeds elke vrijdag aan de voet van de berg om samen de Kruisweg te bidden, op weg naar de top. Bij de 80ste verjaardag in 2014 werd een academische zitting georganiseerd en een documentaire getoond over de oprichting van het kruis.

Film over historisch drama tijdens Tweede wereldoorlog 

In Odium Fidei, een film over de moord op 66 Franciscanen in HerzegovinaOp zaterdag 28 maart wordt om 19u30 in de Johannes Paulus II-hal de documentaire "In Odium Fidei - Van haat naar geloof" vertoond. De film werd geregisseerd door Nada Prkacin en vertelt in 60 minuten het verhaal van 66 Franciscanen uit Herzegovina die tijdens de Tweede Wereldoorlog en kort daarna vermoord werden door partizanen. De film schetst de historische omstandigheden waarin de slachtpartij plaatsvond aan de hand van getuigenissen en historisch beeldmateriaal.

Gebedsdag met ziener Ivan in VS geannuleerd

De brief op de website van bisdom St. Louis (VS)Een Medjugorjegebedsdag met Ivan Dragicevic voorzien op 18 maart werd geannuleerd. Op 4 maart publiceerde aartsbisschop Robert J. Carlson van het bisdom St. Louis, Missouri (USA) een brief op de website van het bisdom. Daarin stelt hij dat de Congregatie voor de Geloofsleer (CGL) hem gevraagd heeft geen bijeenkomsten met zieners uit Medjugorje te organiseren, in het bijzonder met Ivan Dragicevic.

Of de vraag van de CGL een nieuw gegeven is, dan wel teruggaat op de instructie geschreven door de Apostolische nuntius in 2013 is niet bekend. Feit is alleszins dat de ziener na de eerdere brief de volle steun is blijven genieten van, onder meer, Kardinaal Christoph Schönborn die de ziener in 2014 nog uitnodigde op de Gebedsavond voor de vrede in de Dom van Wenen.

Verschijning aan Mirjana live te volgen

Aanstaande woensdag 18 maart ontvangt Mirjana de jaarlijkse Verschijning van de Gospa op de verjaardag van de zienster. De Verschijning is vanaf 8u30 live te volgen op Mary TV. De aankondiging gaat gepaard met een nieuw, prachtig luchtfilmpje uit Medjugorje:

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish