Heel wat fait-divers-nieuwtjes uit Medjugorje.  Geen wereldschokkende zaken, maar we houden u nu eenmaal graag op de hoogte.

Opsmuk van straten gaat door

Beetje bij beetje worden de straten in Medjugorje heraangelegd en verbeterd.  Ter hoogte van de Kruisberg werd 700 meter nieuw asfalt gegoten.  De werken werden vorige week afgerond en kostten 90.000 Bosnische Mark (45.000 euro).  Een uitvoeriger fotoreportage vindt u hier (externe link).

De asfaltwerken bij de Kruisberg: voor en na

Brandweer beter uitgerust tegen bosbranden

Reeds enkele jaren op rij wordt de brandweer van Citluk geconfronteerd met zware en gevaarlijke branden op de Kruisberg en omgeving.  Om de strijd tegen het verwoestende vuur beter te lijf te kunnen gaan, investeerde de brandweer in de aanschaf van een bijkomend voertuig.  Het gaat om een tweedehandse interventiewagen die overgenomen werd van de Beierse stad Niederviehbach.  Met de aankoop ging een investering gemoeid van 30.000 euro.  Naast het blussen van bosbranden is het voertuig ook uitgerust voor de bestrijding van branden die niet met water kunnen worden geblust maar met schuim zoals gevaarlijke stoffen of sommige fabrieksbranden.

Burgemeester  Ivo Jerkić en brandweercommandant Silvio OstojicDuitse roots dus...De nieuwe brandweeraanwinst

Ivan naar Groot-Brittannië

Ziener Ivan Dragicevic was afgelopen weekend te gast in Groot-Brittannië.  In twee plaatsen ten westen van Londen legde hij getuigenis af.  Zaterdag sprak Ivan in de St.-Elizabethkerk in Cookham.  Zondag bezocht hij de kerk en de St.-Edmund Campionschool in Maidenhead.  Ivans bezoek was maar beperkt kenbaar gemaakt omwille van het beperkt aantal plaatsen op beide locaties.

Ook Pater Petar Ljubicic werkt een druk programma af.  Op 29 juni wordt hij in Sestola (Italië) verwacht, daarna gaat ook hij naar de Londense regio, van 30 juni tot 2 juli.  Op 3 juli woont Pater Petar een conferentie bij in Zwitserland en op 6 juli is hij te gast op de Medjugorje-gebedsdag in Kevelaer (D).  Het programma van de gebedsdag in Kevelaer vindt u op onze pagina met aankondigingen.

Kroatisch nationaal elftal naar Medjugorje

Kroatisch nationaal doelman Stipe Pletikosa met de Koningin van de Vrede op de borstHet Kroatische nationale voetbalelftal speelt op 7 juni tegen Schotland een belangrijke kwalificatiewedstrijd voor deelname aan het WK voetbal.  De voorbereiding van die wedstrijd zal het team houden in Medjugorje.  De spelers en hun staf zullen logeren in hotel Villa Regina waar vorig jaar ook Kroatisch bondscoach Igor Stimac te gast was, naast heel wat andere voetbalgrootheden.

De wedstrijdvoorbereiding en trainingen worden gegeven in het “Sport Centar” in Medjugorje, waar tal van sportterreinen en zwembaden voorhanden zijn.

Motorbedevaart was overweldigend succes

Met vele honderden waren ze, de motorrijders die uit Bosnië-Herzegovina, Kroatië, Servië, Slovenië, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en andere landen deelnamen aan de vijfde motorbedevaart in Medjugorje.  Franciscanerpater Stanko Cosic heette de motorrijders namens de parochie hartelijk welkom in Medjugorje.  Samen met de bikers bad hij onder meer voor de vorig jaar overleden pastoor Petar Vlasic.

Bij de zegening van de motoren en hun bestuurders na de heilige Mis zaterdag, dankte huidig pastoor Marinko Šakota de motards voor hun deelname aan de bedevaart omdat dit het stereotiepe beeld van motorrijders verandert.

De motorrijders op de vijfde motorbedevaart in MedjugorjeBeklimming van de Verschijningsberg, gelukkig te voetOptocht door het dorp

Nieuw winkelcentrum zorgt voor 150 banen

Op een industrieterrein in Ljubuski opende een nieuw winkelcentrum de deuren.  Het shopping centrum luistert naar de naam “Park & Shop” en is van groot economisch belang voor de regio.  Het biedt werkgelegenheid aan 150 werknemers.  Op een oppervlakte van 30.000 vierkante meter openden onder meer een vestiging van de Duitse schoenenketen Deichmann en modezaak Lulu met merkkleding van Cacharel, Lacoste, US Polo, Diesel, enz.

Het winkelcentrum werd geopend door burgemeester Ivo Jerkic van Citluk.  Eerwaarde pater Robert Jolić zegende het gebouw en ieder die het zal gebruiken.  De burgemeester sprak de wens uit dat het winkelcentrum zou bijdragen tot de toegenomen toeristische activiteit en een verbeterde economische situatie in de regio.

De feestelijke openingInzegening door Pater Robert Jolić Het nieuwe winkelcentrum zorgt voor tal van banen

Met een knipoog

En de boer… hij ploegde voort.Moderne landbouwtechnieken?