Kardinaal Maradiaga bij Paus Benedictus XVIKardinaal Oscar Andres Rodriguez Maradiaga is Aartsbisschop van Tegucigalpa in Honduras en werd recent genoemd bij de grote kanshebbers voor de opvolging van Paus Benedictus XVI. Van 8 tot 10 februari 2013 verzamelden 4000 jongeren in Honduras voor een mini-Medjugorje-jongerenfestival. Ook ziener Ivan Dragicevic was er te gast. Een aankondiging was te lezen op Bedevaart.net Naar aanleiding van deze jongerendagen gaf Kardinaal Maradiaga een interview aan de Spaanse katholieke nieuwswebsite Religión en Libertad. Daarin omschreef de Kardinaal Medjugorje als een gps voor de mensheid.

- Religión en Libertad: Eminentie, in Honduras kwamen 4000 jongeren samen uit verschillende landen in de Mariale geest van Medjugorje. Waarom dit Medjugorjefestival in Honduras?
Kardinaal Maradiaga: Jaren geleden werd aan de katholieke universiteit van Honduras op de campus in Danli besloten een replica te bouwen van de St.-Jacobusparochie van Medjugorje. Toen vorig jaar een priester uit Medjugorje bij ons op bezoek kwam, werd het idee gelanceerd om ook een replica van het Jongerenfestival hier te houden. Zoals veel jongeren op pelgrimstocht naar Medjugorje trekken, zo kwamen ook veel jongeren bij ons op bedevaart voor dit Jongerenfestival.

- Wat was uw eerste reactie toen u het idee vernam?
Kardinaal Maradiaga: Ik was erg blij en tevreden met het voorstel. We hebben als voordeel dat Danli dicht tegen de grens met het zuiden ligt. Zo hadden ook mensen uit Nicaragua, Costa Rica en Panama gemakkelijk toegang. Ook Guatemala en El Salvador zijn niet ver weg. Het is nu onze bedoeling dit festival elk jaar opnieuw te organiseren.

- Naar het Jongerenfestival in Medjugorje komen jaarlijks zowat 70.000 pelgrims uit de hele wereld. Naar dit eerste Jongerenfestival in Midden-Amerika kwamen 4000 deelnemers. Wat maakt dat Medjugorje zoveel jongeren doet samenstromen?
Kardinaal Maradiaga: 
In de eenvoud van de boodschap van Maria vinden we waarden die de harten van onze jongeren raken. Haar Boodschap is er één van liefde, vrede, gerechtigheid en vrijheid. 42% van de bevolking in Honduras is jonger dan vijftien jaar. Het is erg belangrijk voor jonge mensen om de Heer te ontmoeten en een christelijk leven te ontdekken. Het is een bron van vreugde, vrede en sociale cohesie.

Kardinaal Oscar Maradiaga, aartsbisschop van Honduras- Wat heeft de Kerk te bieden aan jonge mensen in de wereld van vandaag?
Kardinaal Maradiaga: Ik vier elk jaar 10.000 Plechtige communicanten. Dat betekent dat de jeugd de Heer zoekt en dat onze jongeren duidelijke antwoorden verwachten op de uitdagingen die het leven biedt. Ik vertel hen dat we nooit eerder in de geschiedenis zulke technologieën hadden die ons naar een bestemming loodsen. De gps is een geweldige uitvinding, maar tegelijk was de mensheid nog nooit zo gedesoriënteerd. Dat wil zeggen dat er nood is aan een geestelijke gps. Deze gps heeft coördinaten die afkomstig zijn van eigen satellieten. En die zijn: het Woord van God, de Eucharistie en de Mariaverering, dé centrale elementen in de Boodschap van Medjugorje.

- Was u zelf ooit al in Medjugorje?
Kardinaal Maradiaga: Ik had de kans niet... nog niet. Maar uitstel is geen afstel!

- Met alle respect voor het werk en de tijd die de Onderzoekscommissie uittrekt, maar heeft u ooit met Paus Benedictus XVI over Medjugorje gesproken?
Kardinaal Maradiaga: Zodra iemand commentaar had op Medjugorje zei de Heilige Vader: "Aan de vruchten zult ge de boom kennen, en de vruchten die ik zie zijn zeer positief."