Piloot Zvonko Situm is niet minder dan een nationale held in Kroatië sinds hij op 27 september een succesvolle noodlanding uitvoerde op de luchthaven van Zürich. Zijn toestel van Croatia Airlines had 65 passagiers aan boord toen een controlelampje een probleem aangaf met het landingsgestel. De koelbloedige piloot slaagde erin zijn toestel met ingeklapt neuswiel veilig te doen landen en alle passagiers en crew ongedeerd te laten uitstappen. Hij kreeg complimenten van de luchtverkeersleiding: "Excellent job, well done!" (Uitstekend werk, goed gedaan!)

Het bewuste vliegtuig na de noodlanding op de neusPiloot en nationale held Zvonko Situm in MedjugorjeDe Kroatische media over hun piloot en held (heroj) Zvonko Situm

Maar Zvonko Situm hield de complimenten niet voor zichzelf. Hij kwam vandaag naar Medjugorje om de Gospa te bedanken voor de behouden terugkeer! In de Kroatische media getuigt de piloot: "Er was geen tijd om bang te zijn. Ik ben al heel mijn leven gelovig en daaraan dacht ik ook tijdens het defect. Het ongeluk gebeurde rond 20u. Ik had die ochtend om 9u nog mijn gebeden gezegd, zoals ik elke dag doe. Ik word al heel mijn leven gedreven door het geloof, en dat was niet anders op dat ene, kritieke moment."

Hij kwam naar Medjugorje in het gezelschap van zijn moeder en een tante. De nu 40-jarige gezagvoerder kwam op zijn achtste voor de eerste keer naar Medjugorje. Later kwam hij nog verscheidene keren terug, de laatste maal zes jaar geleden. "Toen ik trouwde, ging ik met mijn vrouw Anita op huwelijksreis naar Rome en reisden we door naar Medjugorje. Mijn vrouw wist dat er vroeg of laat iets zou gaan gebeuren. Mijn ouders hebben me een rozenkrans geschonken die ze in 1982 in Medjugorje gekocht hebben. Sinds het begin van mijn carrière als piloot heb ik die rozenkrans altijd in mijn bagage gestopt op het vliegtuig. Zo ook deze keer. Ik kwam speciaal naar Medjugorje om Onze-Lieve-Vrouw te bedanken dat Zij zoveel levens gered heeft met onze veilige landing."

Zijn moeder voegt eraan toe: "Ik was verbijsterd toen ik vernam wat er gebeurd is met Zvonko en zijn vliegtuig. Ik zei: 'Maria, dank u voor het redden van mijn zoon, en al het personeel en de passagiers van dat vliegtuig."

De Kroatische media zijn vol lof over hem (zie foto rechts). "Ik kreeg van heel veel collega's complimenten. Zelfs van ex-collega's bij Croatia Airlines die inmiddels in het buitenland zijn gaan werken voor andere maatschappijen. Ook kreeg ik van talloze bedrijven werkaanbiedingen, ook uit het buitenland. Maar ik blijf gewoon mijn werk doen. Ik houd teveel van Kroatië."

Zvonko Situm bezocht Vicka en kon 15 minuten privé met haar spreken. Hij sprak met de zienster over het geloof en het gezin. De piloot zei bijzonder onder de indruk te zijn van de eenvoud van de zienster, haar toegankelijkheid, haar geloof, warmte, oprechtheid en verbondenheid met God.

U vindt hieronder de transcriptie van de communicatie tussen piloot Zvonko Situm en de luchtverkeersleiding van Zürich tijdens de noodlanding (in het Engels).

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish