E.H. Joseph Dong uit ChinaAan het begin van deze maand vond het 20ste priesterseminarie plaats in Medjugorje. Onder de deelnemers waren voor het eerst ook 28 priesters uit China. Priester Joseph Dong uit Xian in de provincie Shaan Xi getuigde hoe dat kwam: "Het is een waar mirakel voor ons, hoewel de voorbije jaren steeds vaker pelgrims uit Hong Kong naar Medjugorje komen.

Het waren onze parochianen die het nieuws van dit priesterseminarie vernamen en ons daarover informeerden. Het heeft ons meer dan een maand voorbereiding gekost want het is niet gemakkelijk om ons land te mogen verlaten. De toestand in China verschilt van provincie tot provincie. In sommige provincies wordt de Kerk nog echt vervolgd en worden kerkgebouwen volledig vernield. Twintig jaar geleden was het verboden om openlijk de Heilige Mis te vieren. Vandaag kan dat wel maar met veel beperkingen en streng toezicht.

Zelf kreeg ik toelating om seminaries, Eucharistievieringen en gebedsmomenten te leiden, maar ik word regelmatig meegenomen voor verhoor. Ik moet ook periodiek mijn licentie vernieuwen om dit alles te mogen doen. De hele atmosfeer is verre van goed. Maar anderzijds hunkeren de mensen echt naar God. Elk jaar worden tot 300 mensen gedoopt in mijn parochie. Hoe groot onze pastorale nood is, vertellen deze cijfers: er zijn 1,4 miljard Chinezen, waarvan 100 miljoen in God geloven. Maar we zijn slechts met 2000 priesters en 3000 zusters om hen te bedienen.

Ik ben meer dan blij met dit seminarie. Het voelt alsof ik mijn priesterschap en mijn zorg voor het Godsvolk kon hernieuwen. Ik zie mijn missie nu helderder voor me: de mensen hoop, liefde en bemoediging brengen. Ik voel me alsof ik een vlammende toorts voor me heb die mijn pad verlicht en me kracht geeft."

Fotogalerij

Zoeken in Bedevaart.net

Google Translator

Dutch Croatian English French German Italian Polish Slovak Slovenian Spanish